1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Raiffeisen Bank va desfiinţa 500 de locuri de muncă în Polonia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International intenţionează să restructureze 11% din forţa sa de muncă din Polonia în cursul acestui an ca urmare a creşterii costurilor, a declarat joi un purtător de cuvânt, informează Reuters.

10 mar, 2016 | Agerpres

La fel ca şi celelalte bănci din Polonia, Raiffeisen Polbank se confruntă cu o creştere a plăţilor la fondul de garantare bancară precum şi la fondul de sprijinire a creditorilor. În paralel, Guvernul de la Varşovia, format după câştigarea alegerilor legislative de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a introdus o taxă pe bănci în luna februarie pentru a-şi finanţa politicile sociale. Ca reacţie la creşterea costurilor, unele bănci au început să majoreze tarifele pentru servicii şi să recurgă la concedieri.

'În prezent se poartă discuţii cu sindicatele. Planul este să disponibilizăm 500 de persoane. Costurile cu personalul se numără printre cele mai mari costuri pentru bancă iar noi suntem interesaţi să facem economii semnificative', a declarat o sursă de la Raiffeisen Polbank.

Raiffeisen Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active iar la finele lui 2015 avea 4.644 de angajaţi. Chiar dacă banca şi-a redus costurile şi forţa de muncă după fuziunea cu Eurobank EFG în 2013, în continuare raportul dintre costuri şi venituri este de 70,7%, mai mare decât media de 62,4% înregistrată la nivelul sectorului bancar din Polonia. Media pentru sectorul bancar european este de 72,1%.

Anul trecut, băncile poloneze listate la bursă au pierdut un sfert din valoarea de piaţă în condiţiile în care dobânzile extrem de scăzute cumulate cu creşterea plăţilor reglementare au redus profiturile. În plus, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) are de gând să forţeze băncile să convertească în zloţi creditele ipotecare în franci, ceea ce ar putea costa până la 60 de miliarde de zloţi (15,23 miliarde de dolari).

La începutul lui 2015, Raiffeisen Bank International informa că ar putea vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia. Ulterior însă grupul austriac a anunţat că planurile ar putea fi întârziate din cauza complicaţiilor legate de creditele ipotecare în franci elveţieni.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.800 de companii. Reţeaua Raiffeisen Bank numără peste 500 de unităţi, peste 1.150 de ATM-uri, aproximativ 13.800 de EPOS-uri şi 40 de MFM-uri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO