Raiffeisen Bank analizează ieșirea de pe piața din Rusia – surse Reuters

Raiffeisen Bank International (RBI) analizează varianta ieșirii de pe piața din Rusia, au declarat pentru Reuters două persoane care au cunoștințe depre acest lucru, într-o mișcare care ar face să fie prima bancă europeană care face acest pas după invazia Rusiei în Ucraina.
Ion Dobreanu - mar, 01 mart. 2022, 14:32
Raiffeisen Bank analizează ieșirea de pe piața din Rusia - surse Reuters

O astfel de decizie, care ar putea face ca una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est să părăsească atât Rusia, cât și Ucraina, nu este iminentă, a declarat una dintre surse pentru Reuters, dar ar putea fi declanșată, dacă afacerile din țările respective au nevoie de numerar sau capital suplimentar.

O a doua persoană a declarat că Raiffeisen ar putea ieși din Rusia și Ucraina prin transferul dreptului de proprietate către o altă entitate, fără a oferi însă mai multe detalii. O suspendare temporară a activității este una dinre opțiuni, a mai spus sursa Reuters.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a noua cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.

Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist. De asemenea, Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Planurile de rezervă arată că unele companii străine cu operaţiuni în Rusia se grăbesc să se adapteze la sancţiunile severe impuse Moscovei de către statele occidentale şi de turbulenţele care au început să se manifeste pe pieţele ruseşti. De exemplu, companiile energetice BP şi Shell se numără printre cele care vor să îşi reducă legăturile cu Rusia, scrie Agerpres.

O a doua sursă citată de Reuters susţine că RBI ar putea pleca din Rusia şi Ucraina prin transferul proprietăţii asupra subsidiarelor către o altă entitate, dar nu a oferit alte detalii. De asemenea, o altă opţiune ar fi o suspendare temporară a activităţii, a dezvăluit sursa.

În paralel, premierul rus Mikhail Mishustin a anunţat marţi că Moscova va interzice, temporar, investitorilor străini să îşi vândă activele ruseşti, ceea ce ar complica orice încercare de a ieşi de pe piaţa din Rusia.

Costurile potenţiale pentru plecarea RBI din Rusia şi Ucraina sunt deocamdată neclare. Ambele surse au spus că grupul bancar austriac este suficient de robust pentru a face faţă oricărei încetări a operaţiunilor bancare în cele două ţări. Cea de-a doua sursă citată de Reuters a precizat că orice decizie de ieşire de pe piaţa din Rusia va trebui să fie luată în coordonare cu Banca centrală, care ar putea să îşi impună propriile sale condiţii.

Ministerul austriac al Finanţelor a informat săptămâna aceasta că RBU este „bine poziţionat pentru orice eventualitate”.

Rezultatele anuale publicate de RBI arată că grupul are o expunere de 1,6 miliarde de euro pe Rusia şi una de 170 de milioane de euro pe Ucraina. Clienţii din Rusia reprezintă 11,5% din portofoliul total de împrumuturi al Raiffeisen în timp ce Ucraina reprezintă 2,2%.

Raiffeisen Bank este una dintre cele mai mari cinci bănci din România, cu peste 2,22 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.600 de angajaţi, 300 de agenţii în toată ţara, 660 de ATM-uri, 450 de maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi o reţea de peste 25.600 de POS-uri.

CITEȘTE ȘI Băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia – Reuters

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, la o......
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni ...