Raiffeisen îşi închide şapte sucursale din Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat, vineri, închiderea a şapte sucursale din şase oraşe aflate în Extremul Orient rus, din cauza veniturilor scăzute şi a oportunităţilor reduse de creştere, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 08:03
Raiffeisen îşi închide şapte sucursale din Rusia

‘În actualul mediu economic este important să fim eficienţi şi profitabili. În ceea ce priveşte dezvoltarea sucursalelor noastre, ne vom concentra pe acele oraşe unde filialele noastre sunt suficient de profitabile’, se arată în declaraţia RBI.

Luna trecută, Raiffeisen anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale, după ce, în 2014, a înregistrat pierderi de 493 milioane de euro (558 milioane de dolari), din cauza deprecierilor de active din Ucraina, Rusia, Polonia şi în Asia, scrie Agerpres.

Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

RBI va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.

Temerile investitorilor privind impactul deprecierii rublei asupra afacerilor Raiffeisen din Rusia au provocat în ultimele 12 luni scăderea acţiunilor la bursă cu 61%. De asemenea, investitorii sunt îngrijoraţi că aprecierea masivă a francului (în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro) va face mai dificilă achitarea datoriilor clienţilor Raiffeisen din Europa Centrală.

Analiştii de la Berenberg au estimat că Raiffeisen ar putea fi nevoită să facă deprecieri suplimentare de active în Rusia, de patru miliarde de euro, deoarece expunerea băncii la piaţa rusă, evaluată la 22 miliarde de euro, este mai mare decât a oricărei bănci străine. Subsidiara Raiffeisen din Rusia a înregistrat anul trecut un profit după taxe de 342 milioane de euro.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Mai mulţi parlamentari, preponderent PNL, au depus la Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Muncii astfel încât toţi salariaţii să aibă liber cu ocazia zilei de naştere,......
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că procedura privind achiziția de 12 rame electrice pe bază de ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru Fizica Pământului
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică ...
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Atacurile cibernetice continuă să crească într-un ritm greu de imaginat. În intervalul iulie 2021 – iunie 2022, Microsoft ...