Raiffeisen negociază cu BERD viitorul subsidiarei sale din Ucraina

Raiffeisen Bank International (RIB) este în negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind co-investiţiile din Ucraina, a declarat şefului grupului bancar austriac, Karl Sevelda, într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Handelsblatt', transmite Reuters.
Economica.net - mie, 18 mart. 2015, 10:58
Raiffeisen negociază cu BERD viitorul subsidiarei sale din Ucraina

Directorul Raiffeisen nu a oferit detalii privind modul în care se va realiza colaborarea cu BERD. Un purtător de cuvânt al RBI a refuzat să comenteze dacă colaborarea ar putea implica vânzarea unei participaţii în subsidiara din Ucraina, aşa cum a procedat rivala Erste în Ungaria, luna trecută.

Întrebat dacă RBI va mai fi prezentă în Ucraina în următorii cinci ani, Karl Sevelda a răspuns: ‘Luăm în considerare diverse opţiuni. Intenţionăm să colaborăm strâns cu BERD’.

Directorul general al grupului bancar austriac a explicat că nu este un secret că RBI vrea să-şi vândă subsidiara din Ucraina, a cărei economie este afectată de turbulenţele politice. În 2014 această subsidiară a înregistrat pentru prima dată pierderi.

‘Suntem în negocieri promiţătoare, dar cine ar cumpăra o bancă în Ucraina în aceste zile?’, s-a întrebat retoric şeful RIB.

Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a anunţat anul trecut că instituţia vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Unele bănci europene şi-au retras sprijinul acordat subsidiarelor din Ucraina, printre ele se află Commerzbank, Erste Bank, Swedbank şi Intesa Sanpaolo. O cercetare realizată de Raiffeisen estimează că băncile din afara Rusiei şi-au redus cu 20% expunerea la Ucraina până în 2012.

În topul primelor zece bănci prezente în Ucraina se aflau anul trecut diviziile Raiffeisen şi UniCredit, iar băncile ruseşti Sberbank, VEB şi VTB aveau o prezenţă importantă în această ţară.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

În 2014, Raiffeisen Bank International a înregistrat pierderi preliminare de 493 de milioane de euro, ceea ce a determinat RBI să demareze un program de restructurare ce prevede ieşirea de pe piaţa din Polonia şi reducerea afacerilor din Rusia.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie 2024, va introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de......
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...