Raiffeisen: Odată cu creşterea salariilor, creşte şi interesul românilor pentru împrumuturi

Creditarea va continua să crească în acest an, în principal datorită majorării veniturilor populaţiei, profitabilitatea băncilor va fi mai bună, iar băncile greceşti sunt în capul listei de posibile tranzacţii de achiziţie în 2017. Sunt concluziile raportului anual privind sectorul bancar publicat de grupul austriac Raiffeisen.
Economica.net - vin, 09 iun. 2017, 20:59
Raiffeisen: Odată cu creşterea salariilor, creşte şi interesul românilor pentru împrumuturi

„Ne aşteptăm ca predispoziţia sectorului privat de a lua împrumuturi să creacsă în continuare în 2017, susţinută de creşterea economică şi de creşterea veniturilor disponibile. În acelaşi timp, dobânzile ar trebui să rămână la un nivel scăzut, rezultând în îmbunptăţirea dinamicii creditării”, cred analiştii Raiffeisen Bank.

În 2016, creditarea către sectorul privat ajustată pentru variaţia cursului de schimb a crescut cu 1,1%, iar soldul total al creditelor a ajuns la 49,09 miliarde de euro (29,4% din PIB). Creditarea în lei a crescut cu 14,3%, iar cea în valută a scăzut cu 12,3%.

Vestea proastă este că împrumuturile acordate firmelor private au scăzut anul trecut cu 3,6%, creşterea creditării fiind susţinută de creditele ipotecare, care au urcat cu 12,1% în principal datorită programului Prima Casă, şi de creditele de consum către populaţie, plus 4,3%, potrivit datelor Raiffeisen ajustate pentru variaţiile cursului de schimb.

Totuşi, depozitele atrase de bănci au crescut anul trecut cu 7%, iar depozitele atrase de la populaţie au urcat cu 10,7%, rezultând un raport credite/depozite de 77% la finele lui 2016, faţă de 82% la sfârşitul anului anterior.
Declinul creditului în valută va continua în 2017, reducând riscul valutar din bilanţul băncilor, care vor continua să-şi reducă dependenţa de finanţarea externă, de la băncile-mamă, şi să plătească din datoriile către acestea, estimare întărită şi de perspectiva unei potenţiale reduceri a ratei rezervelor minime obligatorii pentru creditele în valută, anticipează Raiffeisen.

„Băncile româneşti sunt bine capitalizate, deci ne aşteptăm la o relaxare a cerinţelor privind noi majorări de capital. Calitatea activelor s-a îmbunătăţit”, notează analiştii băncii austriece.

Eliminarea creditelor neperformante din portofoliile instituţiilor de credit a continuat în 2016, iar rata de neperformanţă a ajuns la 9,6%, faţă de 13,5% în 2015. „Vedem spaţiu de îmbunătăţire şi la acest capitol şi ne aşteptăm la o convergenţă treptată către media de 5-6% credite neperformante a ţărilor din Europa Centrală”, anticipează Raiffeisen.

Profitabilitatea băncilor din România se va îmbunătăţi în acest an, după ce anul trecut profitul total al sectorului bancar a coborât de la 1 miliard de euro la 950 milioane de euro. „Noi consolidări în sistemul bacnar ar putea creşte eficienţa şi profitabilitatea. Considerăm că băncile cu acţionariat grecesc sunt în capul listei, cu şanse să facă obiectul unor posibile achiziţii care ar putea avea loc în 2017.”

Grupul austriac Raiffeisen este prezent în 14 ţări din Europa Centrală şi de Est, cu active de 138 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...