Raiffeisen se va concentra pe pieţele sale de bază: Austria, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia şi România

Raiffeisen Bank International AG (RBI) intenţionează să se concentreze numai pe şase pieţe de bază, respectiv Austria, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia şi România, şi să-şi reducă semnificativ prezenţa, cu până la două treimi, pe pieţe precum Slovenia şi Ungaria, unde politicile populiste ale premierului Viktor Orbán afectează băncile străine, se arată într-un articol apărut în publicaţia britanică 'Financial Times' (FT).
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 20:53
Raiffeisen se va concentra pe pieţele sale de bază: Austria, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia şi România

Noul director general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda, rezistă presiunilor de majorare a capitalului, deoarece a doua mare bancă austriacă după active se concentrează pe alte măsuri pentru întărirea stabilităţii sale financiare.

Karl Sevelda a declarat pentru ‘Financial Times’ că emiterea de acţiuni ‘va rămâne o opţiune’ şi a recunoscut că este sub presiunea autorităţilor de reglementare pentru a majora capitalul. Dar şeful băncii austriece a apreciat ‘că nu este momentul potrivit’ în funcţie de ‘preţul acţiunilor, apetitul investitorilor sau mediul macroeconomic’.

În iulie, rivala din Austria a Raiffeisen, Erste Bank, a plasat cu succes 35,2 milioane de acţiuni noi, fără drept de subscriere în cadrul ofertei de drepturi ulterioare, prin intermediul unui plasament accelerat având ca rezultat fonduri brute de 660,6 de milioane euro. Astfel Erste a achitat ajutoarele de stat şi capital participativ privat în valoare de 1,76 miliarde de euro. Din cele 1,76 miliarde de euro, aproximativ 1,2 miliarde de euro reprezintă ajutoarele acordate băncii de statul austriac în timpul crizei iar restul provine de la investitorii privaţi.

Totuşi, Karl Sevelda susţine că în cazul Raiffeisen sunt de preferat alte metode de majorare a capitalului. ‘Alternativa este să îmbunătăţim profitabilitate prin micşorarea costurilor şi reducerea activelor’, a declarat şeful băncii.

Săptămâna trecută, Raiffeisen a anunţat un plan de reducere a costurilor cu până la 450 milioane de euro (608,2 milioane de dolari) în următorii trei ani.

‘Noi am fi preferat să vedem mai multă concentrare pe strategia grupului şi un plan concret de majorare a capitalului. Decizia de reducere a afacerilor şi de concentrate pe întărirea capitalului, fără un angajament ferm de a obţine capital suplimentar ne face să ne aşteptăm la o creştere mai slabă a activelor’, a declarat analistul Simon Nellis, de la Citi.

Accentuând că problema capitalului nu este în fruntea agendei, Karl Sevelda a afirmat că programul de reducere a costurilor, combinat cu reconcentrarea pe pieţele de bază şi planul de vânzare a unor active şi titluri de valoare ar putea să nu mai facă necesară emiterea de acţiuni.

Karl Sevelda a explicat că obiectivul băncii de a deveni mai eficientă este important, în urma expansiunii realizată de predecesorul său, Herbert Stepic, care a extins Raiffeisen pe 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est, construind un imperiu financiare care se întinde de la Moscova la Sarajevo.

Profitul consolidat al Raiffeisen în primul semestru a scăzut cu 61%, la 277 milioane de euro, din cauza pierderilor înregistrate în Ungaria şi a majorării costurilor. Acestea au urcat cu 6,5%, la 1,62 miliarde de euro, în urma integrării grupului polonez Polbank şi a problemelor din Rusia, a anunţat recent Raiffeisen.

La prezentarea rezultatelor băncii din primul semestru, în august, noul şef al Raiffeisen, Karl Sevelda, a afirmat, fără a da detalii, că programul de reducere a costurilor va include concedieri.

Raiffeisen Bank International a informat că indicatorul său de capital core Tier 1, un indicator important al solidităţii financiare, a scăzut până la 10,4% la finele lunii iunie, de la 10,7% în 2012, în timp ce gradul de îndatorare, care măsoară raportul dintre equity şi activele totale, a ajuns la 5,5% peste pragul minim de 3%.

Raiffeisen, care în Europa Centrală şi de Est concurează cu rivalii austrieci Bank Austria şi Erste Group Bank, a reiterat în august că o majorare de capital este o opţiune posibilă în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

În România, Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane de euro. Banca avea, la mijlocul acestui an, 5.116 angajaţi, 525 de unităţi, o reţea de peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 11.000 de EPOS-uri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...