Raiffeisen se va concentra pe segmentul de retail din Rusia – cea mai profitabilă piaţă a grupului

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) se va concentra mai mult pe segmentul de retail pe piaţa sa cheie din Rusia, pe fondul creşterii concurenţei pentru atragerea companiilor, a afirmat marţi directorul general al RBI, Karl Sevelda, într-un interviu acordat publicaţiei austriece 'Wirtschaftsblatt', transmite Reuters.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 12:18
Raiffeisen se va concentra pe segmentul de retail din Rusia - cea mai profitabilă piaţă a grupului

‘Rusia este o piaţă importantă pentru noi … dar vom aştepta şi vom vedea cum va evolua situaţia. Vom face în continuare afaceri dar ne vom schimba obiectivele, preferând segmentul de retail în locul celui de corporate’, a declarat şeful băncii austriece.

Marjele de profit în afacerile corporate au scăzut semnificativ dar cele de pe segmentul de retail nu au înregistrat scăderi, a apreciat Karl Sevelda, adăugând că Raiffeisen vrea să-şi exploateze imaginea excelentă pe care o are în Rusia, cea mai profitabilă piaţă a RBI.

În condiţiile în care UE pregăteşte impunerea de noi sancţiuni Rusiei, pentru rolul său în criza politică din Ucraina, Sevelda a făcut apel la ‘o soluţie echilibrată’, apreciind că sancţiunile nu vor afecta numai Rusia ci şi Ucraina şi Uniunea Europeană.

‘Nu pot fi sacrificate toate standardele morale şi etice pentru bunul mers al afacerilor’, a precizat şeful RBI.

Sevelda a declarat că s-a întâlnit luna trecută la Viena cu preşedintele Vladimir Putin, care a subliniat că nu are nicio intenţie de anexare a estului Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea.

‘Am avut impresia că Putin nu este pregătit să sacrifice legăturile sale semnificative cu UE pentru acest pas’, a declarat şeful băncii austriece, adăugând că Ucraina este de asemenea interesată în găsirea unei poziţii echilibrate între UE şi Rusia.

RBI a amânat vânzarea subsidiarei sale din Ucraina dar Sevelda şi-a exprimat speranţa că noul Parlament de la Kiev va restabili domnia legii şi nu va mai fi nevoie de ieşirea de pe piaţa ucraineană.

Raiffeisen a contramandat şi vânzarea subsidiarei din Ungaria deoarece a primit o ofertă prea scăzută dar Sevelda a afirmat că situaţia din această ţară este diferită de cea din Ucraina.

‘Există pace în ţară dar nu există pace între Guvern şi bănci’, a declarat şeful RBI referindu-se la eforturile autorităţilor de a cere băncilor să plătească pentru aşa zisele practici incorecte de acordare a creditelor. Sevelda a avertizat că deciziile Guvernului de la Budapesta ameninţă să provoace pagube masive întregului sistem bancar din Ungaria.

Luna aceasta, directorul general Raiffeisen a dat asigurări că subsidiarele RBI din Ungaria şi România nu vor fi nevoite să demareze deprecieri de active, după ce rivalul Erste Group a anunţat că în acest an se aşteaptă la pierderi de 1,6 miliarde de euro din cauza creşterii provizioanelor de risc în Ungaria şi România.

Raiffeisen Bank International a fondat singură filiala din România în 1998.

În România, Raiffeisen Bank are, în prezent, peste două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de clienţi IMM-uri şi 7.500 de companii. În 2013 banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...