Raiffeisen va majora capitalul subsidiarei sale din Ungaria cu 200 milioane de euro

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) va furniza în acest an până la 200 milioane de euro capital suplimentar subsidiarei sale din Ungaria, a afirmat luni directorul general al Raiffeisen Bank Zrt, Heinz Wiedner, transmite site-ul portfolio.hu.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 14:38
Raiffeisen va majora capitalul subsidiarei sale din Ungaria cu 200 milioane de euro

Băncile care operează în Ungaria sunt afectate de noile taxe impuse de Guvern iar pentru Raiffeisen este din ce în ce mai dificil să-şi îndeplinească obiectivul de a reveni pe profit în 2016, după ce în ultimii ani a înregistrat pierderi masive, a explicat Heinz Wiedner la summitul dedicat investiţiilor în Europa de Est, organizat de Reuters.

Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600-900 de miliarde de forinţi (2-3 miliarde de euro). Raiffeisen Bank International a evaluat valoarea costurilor rezultate din noua legislaţie la 120-160 milioane de euro. Profiturile creditorilor sunt afectate şi de taxa pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.

‘În acest moment subsidiara Raiffeisen din Ungaria este bine capitalizată dar nu este pregătită pentru potenţialele pierderi cu care ne confruntăm aici. Aşadar vom avea nevoie de capital suplimentar şi am stabilit cu acţionarii noştri că vom furniza până la 200 milioane de euro’, a afirmat directorul general al Raiffeisen Bank Zrt.

Acesta a adăugat că testele de stres derulate de BCE şi verificarea calităţii activelor băncilor nu vor avea probabil impact direct asupra afacerii Raiffeisen din Ungaria dar un factor de risc îl reprezintă înrăutăţirea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Deoarece Raiffeisen vrea să-şi păstreze reţeaua regională iar cumpărătorii sunt ‘o marfă rară’, Heinz Wiedner a reafirmat că vânzarea subsidiarei Raiffeisen din Ungaria nu este pe agendă şi nu se desfăşoară negocieri pe această temă.

În primul semestru din 2014, fiecare segment de afaceri al băncii a fost profitabil, chiar dacă banca a avut de suferit de pe urma politicilor guvernamentale destinate să-i protejeze pe debitorii locali, a anunţat săptămâna trecută şeful subsidiarei Raiffeisen din Ungaria.

Raiffeisen Bank Zrt, a şasea mare bancă din Ungaria, a înregistrat pierderi substanţiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea creditelor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferenţial.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...