Raiffeisen va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei din Polonia – Reuters

Raiffeisen Bank International (RBI) va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei sale poloneze - Raiffeisen Polbank - au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 16:02
Raiffeisen va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei din Polonia - Reuters

În ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergentă anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

Dar, în iulie, grupul austriac a anunţat că planurile ar putea fi întârziate din cauza complicaţiilor legate de creditele ipotecare în franci elveţieni, pe care Guvernul polonez vrea să le convertească în zloţi, majoritatea costurilor urmând să fie suportate de sistemul bancar.

Astfel, RBI a decis să păstreze portofoliul de creditele ipotecare în franci elveţieni al Polbank şi să vândă afacerea fără acesta.

‘Ei pot spune investitorilor acum cât valorează subsidiara din Polonia şi de aceea încearcă să vândă din nou’, susţine una dintre surse. Altă sursă afirmă că banca americană de investiţii Citi va trimite RBI informaţii privind potenţialii clienţi în următoarele zile.

Raiffeisen Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active, iar portofoliul de credite ipotecare în franci elveţieni este evaluat la 12,5 miliarde de zloţi, unul dintre cele mai ridicate din acest stat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (KNF) din Polonia a stabilit ca iunie 2016 să fie termenul limită pentru vânzarea unei participaţii în Polbank la Bursa de la Varşovia, ca parte a măsurilor de îmbunătăţire a transparenţei în industria bancară.

Printre companiile interesate de achiziţionarea subsidiarei Raiffeisen se află asiguratorul polonez PZU, susţin sursele.

În aprilie, directorul general al RBI, Karl Sevelda, anunţa că banca austriacă ar putea garanta unele împrumuturi în franci elveţieni la subsidiara sa din Polonia, pentru a sprijini vânzarea acestei afaceri.

Şeful grupului bancar austriac a reafirmat că în Polonia creditele denominate în franci au fost acordate aproape în întregime unor clienţi buni-platnici, astfel încât este puţin probabilă neachitarea acestor împrumuturi.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

Pe lista instituţiilor cu portofolii mari de credite în franci elveţieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum şi diviziile din Polonia ale Millennium şi Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...