Raiffeisen vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia şi îşi reduce expunerea la Ucraina şi Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) îşi vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia şi îşi reduce operaţiunile internaţionale, după ce a înregistrat anul trecut pierderi de 493 milioane de euro (558 milioane de dolari) din cauza deprecierilor de active din Ucraina, Rusia, Polonia şi în Asia, transmit Bloomberg şi 'Financial Times' (FT).
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 08:09
Raiffeisen vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia şi îşi reduce expunerea la Ucraina şi Rusia

Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

RBI va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.

Temerile investitorilor privind impactul deprecierii rublei asupra afacerilor Raiffeisen din Rusia au provocat în ultimele 12 luni scăderea acţiunilor la bursă cu 61%. De asemenea, investitorii sunt îngrijoraţi că aprecierea masivă a francului (în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro) va face mai dificilă achitarea datoriilor clienţilor Raiffeisen din Europa Centrală.

Analiştii de la Berenberg au estimat că Raiffeisen ar putea fi nevoită să facă deprecieri suplimentare de active în Rusia, de patru miliarde de euro, deoarece expunerea băncii la piaţa rusă, evaluată la 22 miliarde de euro, este mai mare decât a oricărei bănci străine. Subsidiara Raiffeisen din Rusia a înregistrat anul trecut un profit după taxe de 342 milioane de euro.

Raiffeisen a achitat anul trecut ajutorul de stat de 1,75 miliarde de euro iar luna trecută directorul financiar Martin Gruell a dat asigurări că banca nu va solicita din nou sprijinul autorităţilor.

Recent, directorul general al grupului, Karl Sevelda, anunţa că, pentru a reveni pe profit, Raiffeisen va reevalua în primul semestru din 2015 activitatea tuturor celor 15 subsidiare din Europa de Est şi va reduce activitatea sau va vinde diviziile cu probleme. Sevelda a adăugat că banca se va concentra pe operaţiunile din România, Cehia, Slovacia şi Austria şi va scoate Rusia şi Polonia din lista celor şase ‘ţări de bază’ pentru operaţiunile grupului.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...