Rajoy a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat de premier

Premierul spaniol conservator Mariano Rajoy a anunţat luni că intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile legislative de la sfârşitul anului, în pofida criticilor interne şi în contextul în care partidul său este concurat de noi formaţiuni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 06 apr. 2015, 14:57
Rajoy a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat de premier

‘Vreau să încerc să fiu din nou candidat şi şef al guvernului’, a anunţat Rajoy la postul public de radio RNE. Este pentru prima dată când afirmă că ar vrea să candideze din nou.

Lider al Partidului Popular (PP, de dreapta), Rajoy este la putere de la sfârşitul lui 2011.

Anul 2015 este marcat de mai multe alegeri în Spania: votanţii sunt chemaţi la urne la 24 mai pentru scrutinele municipal şi regional parţiale, apoi în septembrie în Catalonia pentru a alege Parlamentul regional, înainte de legislativele naţionale, prevăzute ‘pentru sfârşitul anului’, a reamintit el.

Startul anului electoral a fost dat la 22 martie în Andaluzia, la alegerile regionale anticipate. Partidul Popular (PP) a fost înfrânt în această cea mai populată regiune spaniolă şi fief al socialiştilor.

Partidul Popular s-a plasat pe poziţia secundă, cu 26,7% din sufragii, în spatele socialiştilor (35,4%), dar în faţa partidului antiliberal Podemos (14,84%) şi a formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos (9,2%).

Rajoy s-a implicat personal în campanie, de unde şi criticile tot mai virulente privind strategia sa, unii considerând că el s-a îndepărtat prea mult de preocupările spaniolilor.

Cu o zi înainte de o importantă reuniune a liderilor partidului său, el a afirmat că PP rămâne ”unit”, în pofida zvonurilor că ar exista neînţelegeri, alimentate de această înfrângere electorală.

În pofida relansării economice în Spania, unii aleşi conservatori se tem să nu plătească la rândul lor preţul programului de austeritate profundă decis de guvern.

Gestionarea crizei a obligat dreapta ‘să ia decizii dificile’, a recunoscut el luni, adăugând că acest lucru ‘a antrenat, logic, o uzură şi un cost politic’.

În faţa avansului partidului de centru-dreapta Ciudadanos în sondaje, care ameninţă PP, şi a tinerei formaţiuni antiliberale Podemos, aliată în Spania a partidului grec Syriza, Rajoy a spus că această criză i-a determinat pe alegători ‘să caute dincolo de partidele tradiţionale’ pentru a vedea cu cine să voteze.

Nu ar fi bine ‘să se parieze pe partide de a căror ideologie nu ştim nimic’, a mai spus el. ‘Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla în acest moment în Spania ar fi schimbarea politicii economice’, a adăugat Rajoy

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...