Randament de peste 21% la singurul fond de tip ETF de la bursă

Titlurile fondului deschis de investiţii ETF BET Tradeville s-au apreciat cu 21,4% în primul său an de existenţă. Fondul este singurul de acest tip de la Bursa din Bucureşti şi imită structura indicelui de referinţă al bursei, BET.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 14:04
Randament de peste 21% la singurul fond de tip ETF de la bursă

Fondul ETF BET Tradeville a trecut astăzi în cel de-al doilea an de când este listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un randament de 21,4%, apreciere datorată în principal acţiunilor Fondului Propietatea (FP) şi Băncii Transilvania (TLV).

ETF BET Tradeville, singurul fond deschis tranzacţionabil la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), urmăreşte îndeaproape componenţa şi respectiv evoluţia indicelui BET al BVB, care s-a apreciat, în aceeaşi perioadă cu 19,9%. Cea mai mare parte a creşterii a avut loc în lunile ianuarie şi august 2013, potrivit unui raport al casei de brokeraj Tradeville, formatorul de piaţă (market maker) al fondului.

„Pe măsură ce economiile ţărilor dezvoltate încep să îşi revină din „Marea Recesiune”, ţara noastră resimte, pentru moment, deşi într-o mai mică masură, efectele pozitive ale acestei reveniri. Era normal ca indicele BET să se inscrie şi el pe o tendinţă ascendentă. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că bursa noastră mai are de recuperat, indicele BET fiind cotat la 77% sub maximele istorice”, explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, casa de brokeraj care activeaza ca market maker pentru unitatile fondului.

Alături de creşterile acţiunilor FP şi TLV precierile considerabile ale Biofarm si Electromagnetica au ajutat si ele, dar efectul net a fost redus din cauza ponderii scăzute a acestora în indicele BET. „Fondul Proprietatea a fost influentat pozitiv atât de evoluţia instrinsecă a economiei (fondul avand în portofoliu o proporţie importantă de companii din domeniul energetic), cât şi de relansarea programului de listare a companiilor de stat din Romania. Banca Trasilvania a beneficiat de mediul economic pozitiv, dar şi de orientarea sa spre domeniul IMM, nişa care i-a adus o profitabilitate bunp. De asemenea, mediul financiar în care principalele bănci centrale ale lumii au oferit finanţare ieftină prin menţinerea ratelor de referinţă la niveluri minime record şi injectarea de lichiditate prin programele de relaxare monetare („QE”) a constituit un context propice pentru institutiile financiare”, considera directorul adjunct al Tradeville.

ETF BET Tradeville, administrat de SAI Vanguard Asset Management, a atins în primul an de funcţionare o valoare a activelor nete de 725.660,7 lei. Lichiditatea acestor titluri la bursă este asigurată de Tradeville care, în calitate de market maker, afiţează în permanenţă cotaţii ferme de cumpărare şi vânzare, astfel încât investitorii au oricând posibilitatea de a investi, respectiv de a dezinvesti.

„O piaţă de capital matură trebuie să aiba intrumente tranzacţionabile care să-i măsoare performanţa şi să le permită investitorilor să îşi construiască rapid şi eficient expunerea pe bursa locală. Obiectivul nostru pentru perioada următoare este să creştem activele fondului, să creştem vizibilitatea acestui fond împreună cu BVB şi Tradeville şi să atragem cât mai mulţi investori care caută o alternativă la economisirea pe termen lung”, declara Dragoş Dărăbuţ, director general Vanguard Asset Management.

ETF-urile (Exchanged Traded Funds) sunt fonduri deschide de investitii care pot fi tranzactionate la bursa si urmaresc indeaproape performantele unui indice bursier sau ale unui sector de activitate.

Fondul are mecanisme specifice de subscriere şi răscumpărare a titlurilor, în afara bursei.

ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET, care cuprinde cele mai lichide 10 companii listate la BVB: Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Transelectrica, Electromagnetica, Biofarm, Broker Cluj si BVB.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...