Randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut pentru prima dată sub 2%

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani au scăzut luni pentru prima dată sub 2%, după ce BCE a estimat că ar putea extinde programul de achiziţii, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 14:35
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut pentru prima dată sub 2%

Şi randamentele obligaţiunilor italiene, irlandeze şi austriece au scăzut, luni, la un nivel record, extinzând declinul înregistrat săptămâna trecută, după ce, vineri, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituţia trebuie să acţioneze rapid pentru a contracara nivelul scăzut al inflaţiei şi va extinde programul de achiziţii de active dacă va fi nevoie.

„Vom face ce trebuie pentru a majora rata inflaţiei şi aşteptările privind inflaţia cât mai curând posibil, deoarece stabilitatea preţurilor este inclusă în mandatul BCE. Aşteptările privind inflaţia pe termen scurt au ajuns la un nivel excesiv de scăzut”, a afirmat Mario Draghi.

Este cel mai clar semnal că nu e departe momentul când BCE va începe achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, consideră analiştii. Mandatul BCE este să asigure stabilitatea preţurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflaţiei de sub 2%. În luna octombrie 2014, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,4%. Draghi a declarat recent că BCE se aşteaptă ca inflaţia să rămână la nivelul actual în lunile următoare, dar va începe să crească anul viitor.

„Ne aşteptăm ca preţurile să scadă şi mai mult şi această evoluţie este aşteptată şi de Draghi. Cu siguranţă, există unii oponenţi ai acestei politici, dar sunt sigur că Mario Draghi nu ar fi propus extinderea programului de achiziţii de active dacă nu ar fi avut o majoritate în Consiliul Guvernatorilor BCE. Este un indiciu clar că urmează măsuri de relaxare cantitativă (QE)”, a afirmat analistul Felix Hermann, de la DZ Bank.

Luni, randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani au scăzut la 1,966%, în timp ce bondurile italiene au ajuns la 2,1%. Spania şi Italia erau percepute de investitori ca fiind candidate la pachete de asistenţă financiară în timpul perioadei de vârf a crizei datoriilor, la mijlocul lui 2002. De atunci, costurile lor de împrumut au scăzut de la aproape 7% şi, respectiv, 6%.

Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflaţia scăzută în zona euro, a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.

Achiziţia de obligaţiuni s-a lovit de opoziţia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că acest lucru va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

La rândul său, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, şi-a exprimat şi el opoziţia faţă de intenţia BCE, apreciind că aceste achiziţii de ABS-uri ar putea da naştere la posibile conflicte de interese între rolul de instanţă de politică monetară al BCE şi cel de supervizor bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...