Raport ActiveWatch: Gabriela Firea, alături de majoritatea PSD-ALDE, a închis aproape complet primăria pentru cetăţeni

La şase luni de la câştigarea alegerilor, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD şi ALDE din Consiliul General, au reuşit să închidă aproape complet primăria pentru cetăţeni - este concluzia unui raport realizat de ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR şi Funky Citizens.
Economica.net - mar, 20 dec. 2016, 11:13
Raport ActiveWatch: Gabriela Firea, alături de majoritatea PSD-ALDE, a închis aproape complet primăria pentru cetăţeni

‘Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administraţie ocultă care împiedică participarea publică a cetăţenilor. Organizaţiile semnatare au analizat modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul transparenţei decizionale şi implicării cetăţenilor în deciziile publice. Primele şase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exerciţiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident’, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Organizaţiile semnatare fac un apel public către primarul general să aplice şi să respecte cadrul legal ce vizează transparenţa decizională şi să transpună în fapte principiile de transparenţă enunţate în campania electorală.

‘Facem un apel şi către membrii Consiliului General, cărora le solicităm să reprezinte şi să deservească interesul public, să fie o voce a comunităţii locale în şedinţele CGMB şi să refuze votul proiectelor care nu respectă etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publică pentru proiectele de acte normative)’, precizează sursa citată.

Principalele concluzii ale raportului reliefează că dintre cele 149 de acte normative doar 7 au fost în dezbatere publică. De asemenea, dintre cele 751 de dispoziţii de primar doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale.

‘A fost închisă ‘cantina’, sala din incinta Primăriei Generale în care cetăţenilor le era permis să vizioneze şedinţa de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetăţean să participe la o şedinţă de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet şi a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul şedinţelor de Consiliu, chiar dacă ele sunt transmise live pe site-ul PMB. Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere şi analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituţiei a unor forme de buget scanate şi care nu sunt prezentate şi în secţiunea de dezbatere publică a site-ului PMB’, sunt alte concluzii ale raportului.

Se menţionează că membrii Consiliului General (în principal reprezentanţii USR, PNL şi PMP) sunt împiedicaţi de preşedintele de şedinţă să dezbată proiectele.

‘Intervenţiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public. Primăria Generală nu a publicat datele de contact şi programul de audienţe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacţiune instituţională între cetăţeni şi aleşii locali’, se mai arată în comunicatul citat.

Semnatarii reamintesc că au iniţiat procedurile de anulare în instanţă a actelor normative din şedinţa CGMB din 21 septembrie.

‘De asemenea, ne-am adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării având în vedere şedinţa din 21.09.2016 în care nu ne-a fost respectat dreptul de a ne adresa Consiliului General (aflată încă în analiză)’, au mai precizat semnatarii.

Pe 19 septembrie, ActiveWatch şi Fundaţia Centrul de Resurse pentru participare publică îi solicitau primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, retragerea de pe ordinea de zi a CGMB a 31 de proiecte de hotărâre şi publicarea lor în secţiunea dedicată dezbaterilor publice. Ulterior, Primăria Capitalei a precizat că cele 31 de proiecte nu reprezintă acte cu caracter normativ în accepţiunea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...