Raport BT: Incertitudinile pe plan intern şi tensiunile externe influenţează negativ avansul PIB şi al investiţiilor

Economiştii Băncii Transilvania au revizuit în scădere avansul economiei, la 5% pentru acest an, de la o estimare de 5,2% în ianuarie, şi de la 5,1% la 4,9% pentru 2017, fiind influenţat de o dinamică mai slabă a investiţiilor productive, care a fost ajustată de la 8,7% la 8,1%, respectiv de la 10,9% la 9%, pe fondul incertitudinilor interne şi externe, cu impact asupra planurilor de investiţii ale companiilor, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 27 mart. 2016, 09:52
Raport BT: Incertitudinile pe plan intern şi tensiunile externe influenţează negativ avansul PIB şi al investiţiilor

Economia românească a fost rezistentă în ultimele trimestre la turbulenţele globale, susţinută şi de mix-ul intern relaxat de politici economice, însă intensificarea terorismului în Europa şi incertitudinile privind BREXIT-ul au impact asupra mediului de investiţii în statele UE.

La aceşti factori se adaugă şi prefigurările pe plan intern, precum „distorsiunile” determinate de proiectul legii dării în plată, aflat în reexaminare la Camera Deputaţilor, şi „perspectiva unor noi modificări ale configuraţiei mix-ului de politici economice”, care afectează planurile investitorilor.

„În acest context, am ajustat în jos previziunile privind dinamica investiţiilor productive pe termen mediu, cu impact asupra ritmului de evoluţie a economiei. România se află în al treilea an al ciclului economic post-criză, iar investiţiile productive au accelerat în ultimul trimestru din 2015 (ritm de două cifre) înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Pentru perioada 2016-2018 continuăm să ne aşteptăm la o accelerare graduală a investiţiilor în economie, cu ritmuri medii anuale de 8,1% în 2016, 9% în 2017, respectiv 9,1% în 2018, proces susţinut, printre altele, de consolidarea consumului, nivelul accesibil al costurilor de finanţare şi perspectivele de re-accelerare a exporturilor”, se arată într-un raport al Băncii Transilvania, coordonat de economistul-şef Andrei Rădulescu.

În raportul lunar din ianuarie, economiştii estimau un avans al investiţiilor de 8,7% în acest an şi de 10,9% anul viitor, dinamica pentru 2018 rămânând neschimbată.

Investiţiile au resimţit la începutul anului turbulenţele din pieţele externe şi discuţiile privind legea dării în plată, aspect reflectat de declinul investiţiilor străine directe cu 9.8% an/an, la 286 milioane euro în ianuarie.

Încetinirea ritmului de creştere a acestora în 2016-2017 va înregistra un impact asupra pieţei forţei de muncă, însă va fi contrabalansată de presiunile salariale. Astfel, BT preconizează scăderea doar graduală a ratei medii anuale a şomajului, de la 6,3% în 2016 la 5,8% în 2018.

Consumul privat ar urma să crească superior nivelului prognozat anterior, la 6% în 2016 şi 5,7% anul viitor, de la 5,8%, respectiv 5,5%, cât indica raportul din ianuarie. În schimb, estimarea pentru 2018 a fost redusă marginal, de la 5% la 4,9%.

„Ne aşteptăm ca, pe termen mediu, principala componentă a PIB să fie impulsionată de ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei şi de climatul favorabil din piaţa creditării”, mai spun economiştii Băncii Transilvania.

Aceştia estimează un avans mai redus al exporturilor, revizuind estimarea la 6% în 2016 şi 2017, de la 6,3%, respectiv 6,1%, iar pentru 2018 dinamica este calculată la 6,2%, în loc de 6,8%.

Pe scenariul construit de economiştii BT, importurile vor creşte cu 7,7% în acest an, urcând până la 8,4% anul următor, pentru a se reduce uşor în 2018, la 8,3%.

„În funcţie de evoluţia intensităţii factorilor de risc, vom revizui acest scenariu central. Printre principalele elemente de incertitudine, cu posibil impact pentru evoluţia economiei interne pe termen mediu, se menţionează climatul macro-financiar global/european, provocările din plan geo-politic global, regional (inclusiv terorismul), decizii de politică economică pe plan intern, cu impact în sfera echilibrului macroeconomic general”, subliniază economiştii.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...