Raport: Bucureştiul va avea în acest an 2,2 milioane de metri pătraţi de birouri, în creştere cu 20% faţă de 2015

Suprafaţa totală a birourilor din Bucureşti va ajunge la aproape 2,2 milioane metri pătraţi până la sfârşitul acestui an, în creştere cu circa 20% faţă de nivelul din 2015, estimează un raport publicat, joi, de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, citat de News.ro.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 14:22
Raport: Bucureştiul va avea în acest an 2,2 milioane de metri pătraţi de birouri, în creştere cu 20% faţă de 2015

La sfârşitul lui 2015, Bucureştiul avea 1,84 milioane de metri pătraţi (mp) de birouri, potrivit raportului Colliers.

În acest an, este aşteptată finalizarea unei suprafeţe de 360.000 de metri pătraţi de birouri, ceea ce va duce stocul total la 2,2 milioane de metri pătraţi, aproape dublu faţă de suprafaţa înregistrată în 2009, de 1,2 milioane metri pătraţi.

„În 2015, piaţa a înregistrat cea mai mică creştere de după criză (65.000 mp – n.r.), fiind amânată pentru acest an finalizarea a mai mult de 100.000 metri pătraţi”, se arată în raport.

Capitala României are un stoc de birouri relativ nou, 1,5 milioane mp de birouri Clasa A fiind finalizate în ultimii zece ani, din care 480.000 mp în ultimii cinci ani.

Extinderea stocului de birouri din Bucureşti este, însă, limitată de birocraţie.

„În Bucureşti, provocarea este să găseşti teren de vânzare şi să obţii toate aprobările, proces care poate dura foarte mult din cauza blocajului administrativ determinat de frica şi lipsa de responsabilitate a autorităţilor în faţa valului anti-corupţie generat de DNA”, a declarat Ilinca Păun, managing director în cadrul Colliers International.

Potrivit experţilor imobiliari, în prezent este mai uşor de construit în oraşele de provincie, Clujul fiind indicat drept modelul de oraş din România în care piaţa imobiliară arată semne de maturitate.

În materie de birouri, cele mai scumpe zone ale Bucureştiului rămân Piaţa Victoriei şi Aviatorilor, cu chirii de 16-18 euro/mp/lună, iar rata de neocupare este de cuprinsă între 0 şi 9%.

Pe locul al doilea se situează zona Floreasca/Barbu Văcărescu, cu o chirie medie de 15-16 euro/mp/lună şi o rată de neocupare de 7%, iar Piaţa Presei a ajuns pe locul al treilea, cu o chirie de 14-16 euro/mp/lună şi o rată de neocupare de 10%.

La polul opus, cele mai ieftine zone de birouri din Bucureşti sunt Pipera, cu o chirie de 8-10 euro/mp/lună şi o rată de neocupare de 34%, şi Eroii Revoluţiei – Piaţa Sudului, cu o chirie de 10 euro/mp/lună şi o rată de neocupare de 54%, potrivit raportului Colliers.

Te-ar mai putea interesa și
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul continent
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul ...
Din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate (LNG) ajung în Europa, iar potențiala reducere a livrărilor de gaze rusești va crește și mai mult cererea de LNG. Piața de LNG are astfel cele......
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat ...
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...