Raport: Circa o treime din companiile globale îşi transferă datele în cloud,nesigure de propriile centre de date

Aproape o treime din companiile globale (72%) preferă să îşi transfere datele în cloud, întrucât consideră această partajare ca fiind mai sigură decât propriul lor centru de date, reiese din cel de-al doilea raport anual Oracle şi KPMG Cloud Report 2019, publicat recent. 
Lidia Neagu - mar, 26 mart. 2019, 12:38
Raport: Circa o treime din companiile globale îşi transferă datele în cloud,nesigure de propriile centre de date

De altfel, în urma sondajului s-a constatat că, în perioada 2018 – 2020, se estimează o creştere de 3,5 ori a numărului de organizaţii care vor deţine mai mult de jumătate din totalul datelor în cloud.

În acest context, aproximativ 71% dintre organizaţii au indicat că majoritatea informaţiilor stocate în cloud sunt sensibile, ceea ce a ridicat 50% numărul unor informaţii de acest gen faţă de anul anterior. Cu toate acestea, marea majoritate (92%) a respondenţilor au indicat faptul că sunt preocupaţi de angajaţii care urmează politicile cloud destinate să protejeze aceste date.

Conform raportului de specialitate, 82% dintre utilizatorii serviciului cloud s-au confruntat cu provocări de securitate, din cauza confuziei generate de modelul partajării responsabilităţii între departamente, în timp ce 91% dintre utilizatori au metodologii oficiale pentru utilizarea cloud-ului, 71% au menţionat că sunt îngrijoraţi în privinţa respectării procedurilor de către angajaţi, ceea ce duce la atacuri de tip malware si furt de date.

Totodată, circa 90% dintre ofiţerii centrali de securitate informatică sunt confuzi cu privire la rolul lor în securizarea unui software ca serviciu (SaaS), comparativ cu ce furnizează serviciile cloud.

În ceea ce priveşte rezolvarea problemelor de securitate, raportul relevă faptul că detectarea în timp util a problemei si pro-activitatea în faţa incidentelor de securitate în cloud reprezintă pentru 38% dintre respondenţi cea mai mare ameninţare cu care se confruntă în materie de securitate cibernetică. Astfel, aproximativ 30% citează incapacitatea protocoalelor existente în materie de siguranţă a reţelei de a oferi vizibilitate în volumul de lucru al serverului gazdă ca pe o problemă de securitate.

Pe de altă parte, 93% dintre cei chestionaţi au menţionat că încă au de a face cu „shadow IT” – activitate în care angajaţii utilizează dispozitive neautorizate, de stocare sau programe de transfer de fişiere pentru informaţii de business sensibile.

De asemenea, din cauza unor compromisuri apărute în lanţul de aprovizionare au fost raportate în aproximativ 49% dintre cazuri probleme de malware, iar accesul neautorizat la informaţii sensibile ale companiilor a fost raportat în 46% dintre cazuri.

În acelaşi context, raportul Oracle şi KPMG arată că doar una din 10 organizaţii poate analiza mai mult de 75% din datele atacurilor cibernetice şi 82% dintre utilizatorii cloud-ului au experimentat atacuri cibernetice, din cauza confuziei generate de modelul responsabilităţii partajate între persoane cu roluri şi funcţii din alte zone ale afacerii.

Raportul Oracle şi KPMG privind ameninţările la adresa cloud-ului în 2019 examinează provocările şi riscurile cibernetice emergente pe care companiile le întâmpină în momentul utilizării, într-un ritm accelerate a serviciilor cloud.

Datele din raport se bazează pe un sondaj la care au participat 450 de profesionişti în domeniul securităţii cibernetice şi IT, din organizaţii private şi publice, din America de Nord (Statele Unite şi Canada), Europa de Vest (Marea Britanie) şi Asia (Australia, Singapore).

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu într-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu într-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP, transmite Agerpres....
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă ...
Turcia nu recunoaște anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia
Turcia nu recunoaște anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia
Ministerul de Externe al Turciei a anunţat sâmbătă că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei ...