Raport Curtea de Conturi: Suma pentru decontarea transportului elevilor, depăşită cu aproape 25% în 2012

Suma alocată în 2012 pentru decontarea transportului elevilor a fost depăşită cu aproape 25% faţă de cât fusese prevăzut în buget, Curtea de Conturi stabilind că acest lucru a fost cauzat de majorarea speculativă a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 20:14
Raport Curtea de Conturi: Suma pentru decontarea transportului elevilor, depăşită cu aproape 25% în 2012

În raportul public pe 2012 al Curţii de Conturi se precizează că, potrivit legii, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

„Îîn anul 2012, de la bugetul de stat, prin bugetul MECTS, a fost alocată prin inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) unităţilor şcolare suma de 154,3 milioane lei, pentru decontarea abonamentelor de transport (auto/feroviar) a peste 143.000 elevi. În plus faţă de suma alocată, conform solicitărilor transmise de unităţile de învăţământ şi centralizate la nivelul ISJ-urilor la data de 31.12.2012, obligaţiile de plată neachitate reprezentând contravaloarea abonamentelor aferente transportului elevilor se cifrau la 37,5 milioane lei, cu 24,3% peste prevederile bugetare aprobate pentru anul 2012. Din analiză a rezultat că sumele decontate în perioada 2009-2012 pentru contravaloarea abonamentelor de transport au înregistrat majorări semnificative, respectiv de la 92,2 milioane lei, în 2009, la 154,3 milioane lei, în 2012. În fapt, pentru 2012, cifra comparabilă este 191,8 milioane lei, incluzând şi obligaţiile de plată restante”, se arată în raport.

Curtea de Conturi constată astfel că dublarea sumei aferente abonamentelor de transport a elevilor în perioada 2009-2012 nu a fost cauzată de creşterea numărului de elevi care au beneficiat de abonamente, ci de majorarea speculativă a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor, care nu pot fi controlate de minister, ci de autorităţile locale.

Mai exact, pe rutele de transport pe care nu a existat concurenţă, tarifele practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare ale elevilor au înregistrat valori maxime (ex.: operatorii de transport din judeţele Covasna, Brăila, Tulcea, Hunedoara, Maramureş) şi tarifele maxime practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare a elevilor au înregistrat valori de până la şase ori mai mari decât tarifele practicate, pe distanţe similare, de CFR Călători, pentru abonamentele lunare de transport feroviar de călători.

„Din informaţiile primite a rezultat că numai în anul 2012 au abandonat şcoala 731 de elevi, întrucât nu au mai putut plăti costul transportului la şcoală”, se mai arată în raport.

În acest context, Curtea de Conturi notează că art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale (nr. 1/2011) a dat posibilitatea operatorilor privaţi de transport auto să majoreze speculativ tarifele practicate pentru abonamentele lunare ale elevilor, prin neexercitarea niciunui control, iar nedecontarea contravalorii abonamentelor lunare de transport a elevilor a avut drept consecinţă creşterea absenteismului/abandonului şcolar.

Curtea de Conturi a mai constatat că MECTS deţinea, la 31.12.2012, un cont la Banca Comercială Română, cu un sold de 240 mii lei, deşi reglementările în vigoare interzic instituţiilor publice să efectueze operaţiunile de încasări şi plăţi prin instituţii de credit, cu excepţia încasărilor şi plăţilor efectuate în valută.

Nereguli au fost constatate şi la nivelul entităţilor din subordinea şi/sau coordonarea ministerului. Astfel, la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi la Universitatea Maritimă Constanţa,
nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea terenurilor aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrarea unităţilor de învăţământ, în sumă de 339.000 lei. La Universitatea Oradea, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu şi Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, contravaloarea unor active, în sumă de 356.000 lei, a fost înregistrată eronat în conturi de cheltuieli, iar la Universitatea „Ovidiu” Constanţa nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 25.789.000 lei, reprezentând valoarea activelor puse în funcţiune, potrivit proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de investiţii. La Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 23.000 lei, reprezentând valoarea unor active necorporale rezultate din activitatea de cercetare şi dezvoltare şi nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea provizioanelor, stabilită în baza unor sentinţe judecătoreşti.

În privinţa modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat, s-a stabilit că la nivelul MECTS nu s-a urmărit încasarea şi virarea la bugetul statului a dividendelor în sumă de 44.000 lei cuvenite pentru acţiunile deţinute, în numele statului român, la societăţi comerciale. În timpul controlului însă, suma a fost încasată şi virată la bugetul statului, se precizează în raport.

 

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...