Raport Ericsson: abonamentele 5G vor reprezenta 20% din piaţă peste cinci ani, la nivel global

Numărul abonamentelor pentru reţeua de generaţie a cincea (5G) va creşte în fiecare an, urmând ca în 2024 să ajungă la 1,9 miliarde, respectiv 20% din totalul abonamentelor mobile la acea dată, potrivit unui raport realizat de Ericsson. Compania de telecomunicații spune că crescut previziunile pentru 5G în următorii cinci ani cu aproape 27% datorită entuziasmului de care se bucură noua reţea. Într-un raport anterior, compania suedeză a prevăzut că vor fi numai 1,5 miliarde de abonamente până la sfârșitul anului 2024.
Economica.net - lun, 01 iul. 2019, 18:41
Raport Ericsson: abonamentele 5G vor reprezenta 20% din piaţă peste cinci ani, la nivel global

Şi compania de studii de piaţă Statista prognozează o creştere a numărului abonamentelor 5G de la doar 40 de milioane de contracte estimate că vor fi încheiate anul viitor, la nivel global, până la 1,85 de miliarde în 2024 şi 2,61 miliarde în 2025.

„La nivel global, se așteaptă ca implementările 5G să crească în 2020 şi să creeze o bază pentru adoptarea masivă a abonamentelor 5G. Majoritatea abonaților noi în reţeaua 5G vor fi utilizatori care vor schimba telefoanele 4G cu dispozitive compatibile cu 5G după ce noua reţea va lansa servicii pe piața lor. Până la sfârșitul perioadei, este, de asemenea, probabil că mulți utilizatorii tineri din piețele mature vor cumpăra un smartphone cu 5G ca primul lor dispozitiv”, se arată în Raportul Ericsson.

Vârful de piaţă pentru abonamentele LTE (4G) va fi atins în anul 2022, respectiv aproximativ 5,3 miliarde de abonamente, numărul acestora urmând să scadă încet după aceea.

Cu toate acestea, LTE va rămâne tehnologia dominantă pentru pe termen mediu, potrivit companiei de telecomunicaţii, care previzionează că la sfârșitul anului 2024 vor fi aproape cinci miliarde de abonamente 4G.

Potrivit raportului, până la sfârșitul anului 2024 vor fi 8,8 miliarde de abonamente mobile, din care circa 95% vor avea internet mobil. Numărul unic de abonați de telefonie mobilă se estimează că vor ajunge 6,2 miliarde până la sfârșitul perioadei de prognoză.

În ultimii ani, compania a redus prognoza pentru abonamentele de servicii mobile din cauza mai multor factori care încep să scadă în importanță. De exemplu, numărul de utilizatori care au mai multe SIM-uri a început să reducă, și abonamentele preplătite au fost mai puţine decat se anticipase pentru că pe multe piețe, înclusiv România, există obligaţia ca toate cartelele preplătite să fie înregistrate.

Pe de altă parte, penetrarea smartphone-urilor continuă să crească. La sfârșitul anului 2018, erau 5,1 miliarde de abonamente pentru smartphone-uri, 99% dintre acestea fiind compatibile cu 3G și 4G.

Numărul abonamentelor pentru smartphone-uri este prognozat să ajungă la 7,2 miliarde în 2024. Abonamente pentru banda largă fixă este de așteptat să arate o creștere limitată de aproximativ 3% pe an până în 2024.
Raportul mai arată că abonamente pentru PC-uri, tablete şi routere se așteaptă să aibă creștere moderată, ajungând la 330 de milioane în 2024. 

În Europa Centrală și de Est, tranziția de la 2G şi 3G la 4G continuă, potrivit datelor Ericsson. Compania se așteaptă ca abonamentele 4G să reprezinte 72% din piaţa abonamentelor mobile în 2024, cele 2G/3G să scadă de la 46% (la sfârșitul anului 2018) la doar 13% până la sfârșitul anului 2024. Primele abonamente cu 5G sunt așteptate să apară în 2019 și vor constitui 15% din totalul abonamentelor în 2024.

De asemenea, compania estimează că traficul mobil va crește cu 30% pe an între 2018 și 2024, urmând ca majoritatea să provină din traficul video. Trendul este susţinut de platformele de streaming, de ecranele mai mari ale telefoanelor şi rezoluţia mai bună a acestora.

Traficul în reţelele sociale este, de asemenea, de așteptat să crească cu 22% pe an față de următorii şase ani. Cu toate acestea, cota sa relativă din trafic va scădea de la 11% în 2018 la aproximativ 8% în 2024, din cauza
unei creşteri mai puternice a traficului video.

În Europa Centrală și de Est, traficul este prognozat să crească de şase ori de la 1,2 exabyti (EB) la 7,4EB pe lună în următorii cinci ani. Această creștere este alimentată prin migrarea de la 3G la 4G, cuplată cu o creștere de 46% a numărului de abonamente. În perioada analizată, traficul lunar pe smartphone este se așteaptă să crească de la 4,5 GB la 19 GB.

În 2024, rețelele 5G vor susţine 35% din traficul de date mobile la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Centura București: Pasajul Berceni va fi dat în trafic pe 24 iunie – secretar de stat FOTO
Centura București: Pasajul Berceni va fi dat în trafic pe 24 iunie – secretar de stat FOTO
Pasajul Berceni va fi dat în trafic cel mai probabil pe 24 iunie, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta va fi al 4-lea pasaj de pe Centura Capitalei......
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie
Turiştii vor avea la dispoziţie, începând din 16 iunie, 32 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată ...
Ucraina susţine că ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
Ucraina susţine că ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului ...
Zona euro a intrat în recesiune la începutul anului, după revizuirea datelor din Germania
Zona euro a intrat în recesiune la începutul anului, după revizuirea datelor din Germania
Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate ...