Raport Freedom House: România, printre ţările cu presă parţial liberă. Bulgarii şi sârbii ne depăşesc

România continuă să rămână printre ţările cu presă parţial liberă şi ocupă poziţia 84 din 199 de ţări şi teritorii cuprinse în raportul privind libertatea presei la nivel mondial în 2014 realizat organizaţia Freedom House.
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 08:32
Raport Freedom House: România, printre ţările cu presă parţial liberă. Bulgarii şi sârbii ne depăşesc

Astfel, România se situează pe locul 84, la egalitate cu Republica Dominicană, din 199 de ţări şi teritorii cuprinse în cel mai recent raport al Freedom House, prezentat miercuri. România se numără printre ţările cu presă parţial liberă. În raportul de anul trecut, ţara noastră ocupa acelaşi loc, 84.

În Europa, România se situează la coada clasamentului – poziţia 36 din 42 (la fel ca în raportul de anul trecut), urmată doar de Albania, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Macedonia şi Turcia, în aceasta din urmă presa fiind privată complet de libertate. Comparativ, Croaţia şi Serbia ocupă locul 34, Bulgaria – 32, Ungaria – 31, Italia – 30, toate fiind ţări în care presa este considerată de asemenea doar parţial liberă.

Trebuie menţionat că raportul Freedom House include Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, ţări cu presă parţial liberă, în regiunea Eurasia, alături de Armenia, Rusia, Belarus sau ţările din Asia Centrală, unde presa nu este considerată liberă.

Ţările cel mai bine cotate în privinţa libertăţii presei la nivel mondial sunt Norvegia şi Suedia, la egalitate pe prima poziţie, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca şi Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elveţia şi Liechtenstein. SUA ocupă poziţia 31, la egalitate cu Australia, Austria şi Belize, Germania – 22, Marea Britanie – 38, Polonia – 47, Spania – 52, Italia – 64, Rusia – 180. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Turkmenistan, Uzbekistan şi Coreea de Nord.

Dintre cele 199 de ţări şi teritorii incluse în raport, 63 au fost calificate ca având presă ‘liberă’, 71 – presă ‘parţial liberă’, iar 65 – presă ‘privată de libertate’, potrivit Freedom House.

Raportul atrage atenţia că libertatea presei la nivel mondial a atins în 2014 cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, fiind puternic afectată de legislaţii în domeniul securităţii, de intimidări şi de ingerinţe din partea proprietarilor media.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Freedom House a mai dezvăluit că ‘jurnaliştii s-au confruntat în 2014 cu o intensificare a presiunilor venite din toate părţile’.

‘Guvernele folosesc legile în domeniul securităţii şi al luptei anticorupţie ca pretext pentru a reduce la tăcere vocile critice, grupurile de presiune şi grupările delincvente recurg la tactici din ce în ce mai scandaloase pentru a-i intimida pe jurnalişti, iar proprietarii de media încearcă să manipuleze conţinutul informaţiilor pentru a le servi intereselor lor politice sau economice’, a menţionat organizaţia în raportul său.

Una dintre ‘evoluţiile cele mai îngrijorătoare’ a fost mobilizarea ţărilor democratice în faţa amplificării propagandei din partea regimurilor autoritare şi a grupurilor de activişti, a explicat Jennifer Dunham, responsabilă a raportului, potrivit AFP. ‘Pericolul este acela că, în loc să încurajeze un jurnalism cinstit şi obiectiv şi libertatea de informare ca antidot adecvat, democraţiile apelează la cenzură şi la propria lor propagandă’, a continuat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...