Raport Gartner: piaţa de PC-uri, telefoane şi tablete va stagna în acest an

Vânzarile la nivel mondial de dispozitive - PC-uri, tablete și telefoane mobile - vor a ajunge la 2,21 miliarde de unități în 2019, în stagnare faţă de anul trecut, potrivit companiei de cercetări de piaţă Gartner. Piaţa PC-urilor se așteaptă să-şi continue trendul descendent, în timp ce piaţa telefoanelor va reveni pe creştere în 2020.
Lidia Neagu - mie, 10 apr. 2019, 18:41
Raport Gartner: piaţa de PC-uri, telefoane şi tablete va stagna în acest an

„Pentru al optulea an consecutiv, piața PC-urilor se află în staționare,” a declarat Ranjit Atwal, director de cercetare la Gartner. „Vânzările de PC-uri vor atinge 258 milioane de unități în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai puţin față de 2018.”

PC-urile tradiționale (desktop-uri şi notebook-uri) urmează să scadă cu 3% în 2019, de la 195 de milioane până la 189 milioane de unități. În 2021, piaţa va coborî până la 175 milioane de PC-uri.

„Consumatorii abandonează din ce în ce mai mult PC-urile, însă nu le înlocuiesc cu altele noi, iar vânzările vor scădea în volum cu 2,5 milioane de unități în 2019. Pentru întreprinderi, migrarea către Windows 10 continuă în faza următoare. În timp ce SUA se află acum în faza finală, China a întârziat migrarea şi are încă câțiva ani în urmă. Prin amânarea migrației către Windows 10 pentru 2020, organizațiile cresc riscul de a rămâne pe un sistem de operare fără suport. Programul de asistență pentru Windows 7 este programat să se încheie în ianuarie 2020”, a spus Atwal.

Analiștii Gartner prevăd că sistemul de operare al Microsoft, Windows 10, va reprezenta 75% din piața de PC-uri profesionale până în 2021.

Piața telefoanelor mobile să va contracta în 2019, dar va revenire la creștere în 2020

Livrările de telefoane mobile se estimează că vor atinge 1,8 miliarde de unități în 2019, în scădere cu 0,5% față de anul precedent.

„Utilizatorii au ajuns la un prag de saturaţie în ceea ce privesc noile tehnologii și aplicațiile, ceea ce înseamnă că, dacă noile modele oferă utilitate, eficiență sau experiențe semnificative, utilizatorii nu vor sau nu au nevoie să facă un upgrade”, a declarat Roberta Cozza, director de cercetare la Gartner. „Ca urmare, ne așteptăm ca piața de telefonie mobilă high-end să continue să înregistreze o scădere în piețele mature în cursul anului 2019.”

În 2020, piața de telefonie mobilă se așteaptă să revină la creștere, cu o creștere a livrărilor de 1,2% față de 2019, la 1,824 milioane de unităţi. În 2021, piaţa va scădea din nou, la 1,79 milioane de smartphone-uri.

Cu toate acestea, vânzătorii trebuie să ia în calcul faptul că consumatorii își prelungesc durata de viață a telefoanelor. Gartner se așteaptă ca durata medie de viață a telefonului să crească de la 2,6 ani la 2,8 ani până în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...