Raport Gartner: piaţa de PC-uri, telefoane şi tablete va stagna în acest an

Vânzarile la nivel mondial de dispozitive - PC-uri, tablete și telefoane mobile - vor a ajunge la 2,21 miliarde de unități în 2019, în stagnare faţă de anul trecut, potrivit companiei de cercetări de piaţă Gartner. Piaţa PC-urilor se așteaptă să-şi continue trendul descendent, în timp ce piaţa telefoanelor va reveni pe creştere în 2020.
Lidia Neagu - mie, 10 apr. 2019, 18:41
Raport Gartner: piaţa de PC-uri, telefoane şi tablete va stagna în acest an

„Pentru al optulea an consecutiv, piața PC-urilor se află în staționare,” a declarat Ranjit Atwal, director de cercetare la Gartner. „Vânzările de PC-uri vor atinge 258 milioane de unități în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai puţin față de 2018.”

PC-urile tradiționale (desktop-uri şi notebook-uri) urmează să scadă cu 3% în 2019, de la 195 de milioane până la 189 milioane de unități. În 2021, piaţa va coborî până la 175 milioane de PC-uri.

„Consumatorii abandonează din ce în ce mai mult PC-urile, însă nu le înlocuiesc cu altele noi, iar vânzările vor scădea în volum cu 2,5 milioane de unități în 2019. Pentru întreprinderi, migrarea către Windows 10 continuă în faza următoare. În timp ce SUA se află acum în faza finală, China a întârziat migrarea şi are încă câțiva ani în urmă. Prin amânarea migrației către Windows 10 pentru 2020, organizațiile cresc riscul de a rămâne pe un sistem de operare fără suport. Programul de asistență pentru Windows 7 este programat să se încheie în ianuarie 2020”, a spus Atwal.

Analiștii Gartner prevăd că sistemul de operare al Microsoft, Windows 10, va reprezenta 75% din piața de PC-uri profesionale până în 2021.

Piața telefoanelor mobile să va contracta în 2019, dar va revenire la creștere în 2020

Livrările de telefoane mobile se estimează că vor atinge 1,8 miliarde de unități în 2019, în scădere cu 0,5% față de anul precedent.

„Utilizatorii au ajuns la un prag de saturaţie în ceea ce privesc noile tehnologii și aplicațiile, ceea ce înseamnă că, dacă noile modele oferă utilitate, eficiență sau experiențe semnificative, utilizatorii nu vor sau nu au nevoie să facă un upgrade”, a declarat Roberta Cozza, director de cercetare la Gartner. „Ca urmare, ne așteptăm ca piața de telefonie mobilă high-end să continue să înregistreze o scădere în piețele mature în cursul anului 2019.”

În 2020, piața de telefonie mobilă se așteaptă să revină la creștere, cu o creștere a livrărilor de 1,2% față de 2019, la 1,824 milioane de unităţi. În 2021, piaţa va scădea din nou, la 1,79 milioane de smartphone-uri.

Cu toate acestea, vânzătorii trebuie să ia în calcul faptul că consumatorii își prelungesc durata de viață a telefoanelor. Gartner se așteaptă ca durata medie de viață a telefonului să crească de la 2,6 ani la 2,8 ani până în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși până acum peste 840 de milioane de euro, a anunţat miercuri preşedintele......
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...