Piața de smartphone-uri va continua contracția și în 2019 pentru al treilea an consecutiv – raport IDC

Vânzările globale de smartphone-uri se vor confrunta cu încă un an dificil în 2019, potrivit unui raport al IDC, care estimează că volumul va scădea cu 1,9% față de 2018. Acest lucru va marca al treilea an consecutiv de contracție a pieței, determinat de piețele foarte saturate din țările dezvoltate și de încetinirea ritmului în unele economii în curs de dezvoltare.
Lidia Neagu - Dum, 02 iun. 2019, 11:21
Piața de smartphone-uri va continua contracția și în 2019 pentru al treilea an consecutiv - raport IDC

IDC se așteaptă ca, în prima jumătate a anului 2019, livările să scadă cu 5,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar a doua jumătate a anului ar trebui să înregistreze o creștere de 1,4% datorată accelerației de 5G, o selecție tot mai mare de telefoane premium cu prețuri mai mici, și o continuă creștere de pe piețe precum India.

În timp ce piețele în curs de dezvoltare au încă o mulțime de avantaje, unele impulsuri de pe piață au fost pierdute, deoarece tranziția de la telefonul mobil la smartphone a început să încetinească. Pe toate piețele, prețul rămâne un factor decizional critic atunci când achiziționează un telefon nou, ceea ce creează noi oportunități pentru telefoanele de la mijlocul gamei. Cu toate acestea, factorul de piață cel mai semnificativ și cel mai nesigur este modul în care disputa comercială dintre SUA și China va evolua în cursul anului.

„Chiar și fără tensiunile comerciale din ce în ce mai mari dintre SUA și China, piața smartphone-urilor are câteva provocări importante care trebuie rezolvate înainte de a vedea din nou creșterea economică”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului IDC. „Cu toate acestea, lumina de la capătul tunelului devine din ce în ce mai strălucitoare, iar creșterea pare a fi atinsă. Creșterea globală așteptată în a doua jumătate a acestui an include un declin de 5% în China în această perioadă. Piața din China ar trebui să stagneze în primul semestru și să își revină în a doua parte a anului ca urmare a lansării rețelei 5G”.

În timp ce inovarea în design va rămâne centrul de atenție al industriei, momentul 5G este, de asemenea, în plină expansiune la nivel global, iar producătorii de echipamente, furnizorii de componente, companiile de telecomunicații și companiile de servicii investesc activ pentru stabili un avantaj timpuriu.

IDC se așteaptă ca smartphone-urile compatibile cu 5G să înregistreze un început lent în 2019, capturând doar 0,5% din totalul vânzărilor. Dar adopția va fi rapidă pe toate piețele, astfel că telefoanele cu 5G vor reprezenta 26,3% din expedițiile din întreaga lume în 2023.

Cele mai importante platforme

Android: Asa cum era de asteptat, cota smartphone-urilor cu Android va crește ușor la 86,7% în 2019, de la 85,1% in 2018, în principal datorită lansărilor mai multor modele noi, inclusiv gama de dispozitive cu 5G anunțate sau lansate pe piață în al doilea semetru.

Volumele se așteaptă să crească în următorii cinci ani la o rată anuală (CAGR) de 2,1%, cu vânzări de 1,32 miliarde de dispozitive în 2023. Prețurile medii de vânzare pentru un telefon dotat cu Android (ASP) se estimează că vor crește cu 5,8% în 2019 până la 269 dolari de la 254 dolari în 2018.

iOS: Specialiștii estimează că 2019 va fi un alt an dificil pentru vânzările de iPhone, volumele urmând să scadă la 183,5 milioane de unități, în scădere cu 12,1% față de anul precedent. Este puțin probabil ca Apple să livreze un telefon cu 5G în 2019, dar având în vedere că multe companii și piețe încă încearcă să-și dea seama de strategia lor pentru rețeaua 5G, este puțin probabil ca acest lucru să aibă un impact asupra cotei sale de piață. Este demn de remarcat faptul că Apple începe să vândă mai multe iPhone-uri reînnoite oficial, ceea ce creează un flux de venituri din hardware considerabil și, mai important, îi ajută pe americani să își mențină sau să-și extindă baza iOS instalată.

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Cmr Surgical Limited, cu sediul la Cambridge, producător de sisteme chirugicale robotice, a deschis o sucursală în România. Firma recent înfiinţată în ţara noastră se numeşte Cmr Surgical......
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane de conturi
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane ...
În ianuarie 2022, în România existau 13,3 milioane de utilizatori de rețele sociale. Numărul de utilizatori de social ...
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov ...
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...