Raport Ministerul Educaţiei: În România, în 2015, erau aproape 15 studenţi la un cadru didactic

În România, în 2015, erau aproape 15 studenţi la un cadru universitar, reprezentând valoarea cea mai scăzută din ultimul deceniu, arată un raport publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 12:29
Raport Ministerul Educaţiei: În România, în 2015, erau aproape 15 studenţi la un cadru didactic

În 2015, în ţara noastră erau 14,8 studenţi per cadru didactic universitar, se precizează în raport.

Potrivit sursei citate, în anul universitar 2014 – 2015, în instituţiile de învăţământ superior din România, erau înmatriculate 541,7 mii persoane, cu 6,4 puncte procentuale (37,1 mii persoane) mai puţin decât în anul universitar precedent. Dintre acestea, 76% erau înscrise la programe de studii universitare de licenţă, 20% în
programe de studii universitare de masterat, 3% în programe de studii universitare de doctorat, iar aproape 1% în programe de studii postuniversitare (programe postdoctorale, programe de studii aprofundate şi academice postuniversitare, programe de studii postuniversitare de specializare).

‘Numeric, reducerea numărului de înmatriculări este din ce în ce mai vizibilă în instituţiile de învăţământ superior private, care au coborât în ultimii trei ani mult sub pragul de 100.000 de studenţi înmatriculaţi. Numărul de studenţi înmatriculaţi în învăţământul superior ciclul licenţă continuă tendinţa descendentă înregistrată în ultimii ani universitari. În anul universitar 2014 – 2015, învăţământul superior din România cuprindea 411.229 studenţi, în scădere cu peste 5 puncte procentuale (22 mii studenţi) faţă de anul anterior’, arată raportul.

Totodată, 94,7% din totalul studenţilor din ciclul I de studii universitare de licenţă erau români, iar 5,3% – studenţi străini, ponderea studenţilor străini fiind în creştere faţă de anul universitar anterior, în special la nivelul învăţământului superior privat.

În acelaşi an universitar, ciclul de studii de tip master a cuprins 107,1 mii studenţi, în scădere faţă de anul anterior.

Procentul cel mai mare de doctoranzi s-a înregistrat la specializarea inginerie, prelucrare şi construcţii (27%), cu ponderi importante şi la nivelurile licenţă şi master.

Alte specializări cu ponderi ridicate de studenţi doctoranzi sunt arte şi ştiinţe umaniste (15,6%), ştiinţe sociale, jurnalism şi informaţii (12,3%).

La nivelul anului universitar 2014 – 2015, mai mult de 30% dintre persoanele cu vârsta de 19 – 23 ani erau înmatriculate într-o instituţie de învăţământ superior.

‘Valoarea ratei de absolvire la nivelul anului universitar 2014 – 2015 a fost de 35,5%. Cu alte cuvinte, valoarea indicatorului înregistrată în acest an indică faptul că, prin raportare la populaţia totală în vârstă de 21 de ani, doar puţin peste o treime a reuşit să obţină o calificare de nivel licenţă’, mai relevă raportul.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...