1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Raport SWIFT: Yuanul chinez este a patra cea mai utilizată monedă pentru plăţi globale

Yuanul chinez a devansat yenul japonez în luna august, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat marţi de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT), transmite AFP, potrivit Agerpres.

06 oct, 2015 | Agerpres

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzacţiilor denominate în yuani (monedă cunoscută şi sub denumirea renminbi) a ajuns în luna august la 2,79%, de la 2,34% în iulie, devansând yenul japonez cu 2,76%, care a căzut pe locul al cincilea. Primele poziţii sunt ocupate în ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) şi lira sterlină (8,45%).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. 'De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar' adaugă SWIFT.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statul de a doua economie mondială a Chinei. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care în prezent este valuta de referinţă la nivel mondial.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO