1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Raportarea zilnică la ANAF a tuturor celor ce deschid sau închid conturi în bănci, amânată până la 1 iulie

Raportarea zilnică către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a tuturor persoanelor care deschid sau închid conturi în bănci, precum şi a celor care închiriază casete de valori, măsură intrată în vigoare de la 1 ianuarie, nu s-a aplicat efectiv până în prezent din cauza neadaptării sistemelor informatice din bănci, a anunţat, joi, ANAF, care propune amânarea termenului de aplicare până la 1 iulie 2016.

31 mar, 2016 | Agerpres

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, băncile din România sunt obligate să raporteze către ANAF, în fiecare zi, lista persoanelor fizice sau juridice care deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, dar şi lista celor care închiriază sau renunţă la o cutie de valori.

"Ulterior publicării Ordinului (...), comunitatea bancară ne-a semnalat faptul că implementarea dispoziţiilor ordinului mai sus menţionat ridică unele impedimente semnificative, unele încă nerezolvate, în principal legate de adaptarea sistemelor informatice la noile cerinţe într-un timp scurt şi persistenţa unor neclarităţi punctuale de ordin tehnic la care încă se lucrează în prezent cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Tehnologia Informaţiilor", se precizează în comunicatul ANAF.

Reprezentanţii ANAF au declarat, pentru News.ro, că băncile au făcut raportări de la 1 ianuarie 2016, însă într-un mod simplificat, iar termenul de 1 iulie este propus pentru ca toate băncile să îşi poată pune la punct infrastructura informatică.

"De la 1 iulie 2016, băncile vor transmite informaţiile detaliate, solicitate de legislaţie, inclusiv pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2016", a precizat un reprezentant al ANAF.

Tot de la 1 ianuarie, băncile sunt obligate să comunice, la cererea ANAF, toate rulajele şi soldurile conturilor deschise pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi. 

"Întrucât actualmente nicio instituţie de credit nu a raportat începerea testărilor complete şi pentru a se putea permite adaptarea sistemelor informatice ale acestora la noile prevederi, a fost identificată necesitatea modificării OPANAF nr. 3770/2015, în sensul prorogăriiunor termene la data de 01.07.2016", propune agenţia fiscală. 

De la începutul anului şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imo­biliari sunt obligaţi să raporteze  zilnic către Fisc tranzacţiile care depăşesc  5.000 de euro. Măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO