Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaţilor, în special tineri şi femei gravide

În raportul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) pe anul 2015, publicat miercuri, sunt evidenţiate unele încălcări ale drepturilor angajaţilor în România, mai ales în cazul tinerilor şi femeilor gravide, şi se solicită autorităţilor române, printre altele, garanţii că familiile rome beneficiază de locuinţe adecvate şi că migranţii nu vor fi expulzaţi în ţările lor.
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 15:21
Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaţilor, în special tineri şi femei gravide

Raportul cuprinde în cazul României 25 de concluzii, dintre care 11 sunt de conformitate, alte 11 de neconformitate, în timp ce pentru trei Comitetul nu a putut realiza o evaluare invocând faptul că nu a avut la dispoziţie informaţiile necesare.

Cele mai multe dintre concluziile de neconformitate în cazul României fac referire la articolul 7 al Cartei (dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie). Astfel, evaluarea menţionează că nu sunt efectiv garantate interzicerea folosirii forţei de muncă a copiilor sub 15 ani şi nici prevenirea condiţionării angajării lor în funcţie de un anumit nivel de educaţie.

De asemenea, CEDS consideră că lucrătorii tineri sunt discriminaţi la capitolul salarial. Este criticat şi faptul că în România nu este stabilit clar dreptul ca timpul dedicat programelor de formare profesională să fie inclus în programul normal de lucru şi să fie remunerat la fel ca acesta. Pe de altă parte, Comitetul estimează că dreptul la concediul anual plătit nu este garantat în practică.

O concluzie de neconformitate ce priveşte articolul 8 – dreptul angajatelor la protecţia maternităţii – menţionează negarantarea unor despăgubiri corespunzătoare în cazul concedierilor abuzive ale femeilor aflate în perioada prenatală sau în concediu de maternitate.

De asemenea, articolul 11 – dreptul la ocrotirea sănătăţii – sesizează screeningul insuficient în cazul femeilor gravide şi al copiilor mici. O altă concluzie de neconformitate, legată de articolul 12 – dreptul la securitate socială – menţionează lipsa unui nivel minim de asistenţă pentru cei aflaţi în concediu medical.

Şi în ceea ce priveşte respectarea articolului 13 – dreptul la asistenţă socială şi medicală – concluzia de neconformitate menţionează nivelul inadecvat al asistenţei sociale acordate inclusiv persoanelor vârstnice fără resurse, precum şi faptul că persoanele neasigurate nu au dreptul la asistenţă medicală.

Într-o altă concluzie de neconformitate, ce priveşte articolul 16 – dreptul familiei la protecţie socială, juridică şi economică, CEDS consideră că dreptul la o locuinţă adecvată nu este garantat pentru familiile alcătuite din romi.

Concluziile de conformitate fac referire în principal la respectarea dreptului privind examinarea medicală anuală şi la concediul de paternitate.

Pentru majoritatea situaţiilor prevăzute în articolele pentru care CEDS a cerut autorităţilor române informaţii suplimentare, concluzia preliminară este una de conformitate. Dar în ceea ce priveşte dreptul la concediu de maternitate sau dreptul la o protecţie adecvată împotriva pericolelor fizice şi morale, în cazul angajaţilor copii sau tineri, CEDS a amânat emiterea unei concluzii, în aşteptarea primirii informaţiilor cerute.

În cazul articolului 19, ce priveşte dreptul migranţilor angajaţi şi a familiilor acestora la protecţie şi asistenţă, până la primirea informaţiilor solicitate CEDS prezumă că în România migranţii se bucură de un tratament egal în timpul procedurilor legale. În schimb, invocând tot lipsa informaţiilor necesare, CEDS s-a abţinut de la o concluzie privind garanţiile primite de migranţii ajunşi în România că nu vor fi repatriaţi în ţările lor.

Comitetul consideră că lipsa informaţiilor cerute pentru anumite capitole echivalează cu o încălcare de către autorităţile române a unei obligaţii asumate în baza Cartei Sociale Europene. Prin urmare, a solicitat guvernului de la Bucureşti să furnizeze respectivele informaţii pentru următorul raport.

Evaluarea ce examinează respectarea Cartei Sociale Europene în 31 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) cuprinde în total 762 de concluzii.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...