Raportul Digitalizării. Octavian Oprea, ADR: Ghișeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani

Ghișeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani. Până la 1 octombrie, în platformă au fost înregistrate 2,1 milioane de tranzacții și au fost colectate aproape 200 de milioane de euro, a declarat Octavian Oprea, președintele Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
Lidia Neagu - lun, 01 nov. 2021, 16:13
Raportul Digitalizării. Octavian Oprea, ADR: Ghișeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani

Autoritatea pentru Digitalizarea României a publicat Raportul Digitalizării pentru trimestrul trei al anului 2021. Potrivit raportului, ADR a continuat accelerarea transformării digitale a administraţiei publice.

„Ghişeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani. Până la 1 octombrie, în platformă au fost înregistrate 2,1 milioane de tranzacţii şi au fost colectate aproape 200 de milioane de euro”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele ADR.

La 30 septembrie 2021, pe platformă au fost înregistrate 4,57 milioane de tranzacții, în valoare totală de 1,75 miliarde de lei. De asemenea, până la această dată au fost înrolate 942 de intituții (la 1 ianuarie 2020 numărul acestora era de 395) și pentru un milion de utilizatori.

În al treilea trimestru al anului 2021, Autoritatea pentru Digitalizarea României a adăugat 10 noi tipuri de plăţi în platforma Ghişeul.ro, înrolând prima universitate (Academia de Studii Economice), prima bibliotecă (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti) şi primul furnizor de utilităţi (Compania Apa Nova).

De asemenea, ADR a coordonat procesul de consultare publică pentru utilizarea inteligenţei artificiale în România şi a iniţiat consultarea publică pentru AI Act, prima propunere legislativă din domeniul inteligenţei artificiale elaborată la nivel european.

În plus, reprezentanţii ADR au contribuit la organizarea conferinţei oficiale de lansare a proiectului RegInterMed, implementat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, care vizează eficientizarea sistemului de sănătate prin dezvoltarea şi consolidarea de soluţii informatice ale depozitelor de date, dar şi prin monitorizare, documentare şi suport al procesului de luare a deciziilor medicale.

“Îmbunătățirile pe care le propunem prin proiectul RegInterMed țin de eficientizarea sistemului de sănătate
prin dezvoltarea și consolidarea de soluții informatice ale depozitelor de date, dar și prin monitorizare, documentare
și suport al procesului de luare a deciziilor medicale. În proiect vor fi realizate 100 de registre de sănătate, care vor
fi interconectate în cadrul unui sistem informatic integrat. Pentru fiecare categorie de beneficiari, estimăm că peste
2 milioane de pacienți, peste 50.000 de medici și peste 300 de specialiști ai Ministerului Sănătății vor fi parte a acestui sistem informatic”, a declarat președintele ADR, Octavian Oprea.

De asemenea, ADR elaborează Catalogul Național al Serviciilor Publice, primul demers de inventariere a serviciilor oferite de statul român din ultimii 30 de ani.

“Era nevoie de un proces detaliat de mapare a serviciilor furnizate de către instituții, deoarece trecerea la următorul nivel al digitalizării administrației publice are nevoie de o temelie solidă. Trebuie să știm foarte clar care sunt serviciile publice pe care administrația le livrează cetățenilor și companiilor, pentru a putea găsi apoi soluții digitale personalizate, care să optimizeze procesele administrative, precum și pentru a interconecta aceste soluții”, spune Octavian Oprea, președintele ADR.

Lansată în 2011, Ghișeul.ro este platforma oficială de plăți online a statului român. Platforma este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Asociația de Plăți Electronice din România.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...