România, taxată de CE. Raportul MCV va fi publicat exact în forma dorită de Bruxelles

România a deranjat Comisia Europeană (CE) și va suporta consecințele. Raportul privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV) va fi publicat săptămâna următoare exact în forma redactată la Bruxelles. 
Economica.net - sâm, 26 ian. 2013, 14:15
România, taxată de CE. Raportul MCV va fi publicat exact în forma dorită de Bruxelles

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, până acum autoritățile de la București primind raportul cu câteva zile înainte de publicare pentru eventuale ajustări de ultim moment. Oficialii de la Bruxelles au fost deranjați de faptul că, în anii precedenți, raportul ajungea de fiecare dată în presă, înainte de a fi publicat oficial. Relatează corespondentul RFI în capitala Belgiei, Mihaela Gherghișan.

În premieră, autoritățile române nu vor mai primi anul acesta proiectul final al raportului privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), așa cum se întâmpla în fiecare an înainte de publicare. Comisia este deranjată din cauza scurgerilor apărute în presă anul trecut. Documentul va fi publicat în 30 ianuarie.

Greu de zis de unde pleacă an de an scurgerile în presă ale proiectului raportului MCV, uneori cu zile bune înainte de publicare.

Comisia Europeană consideră însă că aceste scurgeri pleacă de la autoritățile române, motiv pentru care raportul va fi publicat fără un acord final al textului dat de București, indică surse comunitare.

Cooperarea între Bruxelles și București s-a păstrat pentru faza inițială a redactării documentului, ca și până în prezent, întrucât Comisia Europeană și-a adunat informațiile în urma acestor consultări.

De regulă, autoritățile române primeau proiectul aproape final cu câteva zile înaintea publicării astfel încât să poată modifica unele aspecte.

Modificările erau operate pe forma textului, niciodată pe fond. Înainte însă ca aceste schimbări de formă să fie făcute, proiectul primit de la Bruxelles se scurgea imediat în presă, fapt care a sfârșit prin a agasa Comisia.

Prin urmare, anul acesta publicarea, anunțată pentru 30 ianuarie, va dezvălui în același timp autorităților române și publicului textul final. Unele posibile exprimari sau fraze dure folosite de cei care redactează textul la Bruxelles nu vor mai putea fi „îndulcite”.

Românii se simt nedreptățiți. Unele surse arată cu degetul Comisia Europeană și spun că scurgerile către presă au plecat în paralel de la București și de la Bruxelles.

Raportul MCV de saptamâna viitoare este menit să verifice funcționarea statului de drept în România, reforma justiției și combaterea corupției.

Pentru Bulgaria este posibil să se facă acum o prezentare orală, urmând ca un alt raport complet sa fie publicat la sfârșitul anului. București și Sofia sunt singurele capitale astfel monitorizate de Bruxelles din lipsă de încredere, ceea ce face ca România și Bulgaria să fie membre UE de categoria a doua.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...