Iohannis a pierdut 5 miliarde de euro din banii pentru România la negocierile cu UE

Ministrul român al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, venea în mai de la Comisia Europeană cu un mesaj pozitiv, în care România urma să obțină 85 de miliarde de euro de la UE fonduri structurale și de ajutor. Săptămâna aceasta, Președintele țării, Klaus Iohannis, a ieșit săptămâna aceasta victorios să spună că după negocieri dure, după zile și nopți, România a obținut 80 de miliarde de euro. În mod evident, ceva mai puțin decât se aștepta guvernul înainte de negocierile duse de președinte.
Ionut Tudorica - vin, 24 iul. 2020, 02:39
Iohannis a pierdut 5 miliarde de euro din banii pentru România la negocierile cu UE

„Acord extrem de important pentru România. După patru zile și patru nopți de negociere,am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, întors de la discuțiile cu UE pe pachetul de finanțare pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027, plus fondurile directe sau de împrumut pentru relansarea economică în urma crizei COVID 19.

Negocierile duse de președinte în numele României par să nu fi fost fructuoase. De vreme ce în luna mai guvernul se aștepta la o cu totul altă sumă care ar fi trebuit să vină de la UE pentru relansarea economică și pentru programele normale de investiții din fonduri europene.

„Vin chiar de la o discuţie cu Comisia pe această temă a acestor noi fonduri care se adaugă cadrului financiar multianual 2021-2017. (…) Pe cât de ambiţios este bugetul, pentru că totuşi 85 de miliarde pe perioada 2021-2017 este o sumă imensă pentru România, pe atât de multe sunt provocările, pentru că în acest Plan Naţional de Recuperare va trebui să avem măsuri cu referire la forţa de muncă, ocuparea forţei de muncă, partea de investiţii în zona de infrastructură, partea de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii, partea de cercetare-dezvoltare”, a declarat în 28 mai ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ministrul se aștepta cu doar două luni în urmă ca România să se situeze printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeană.

Sintetic, cum se împart banii obținuți

46,4 miliarde de euro sunt din Bugetul multianual 2021-2027 (Fonduri nerambursabile). Aceste fonduri sunt destinate pentru Politica de Coeziune, pentru Politica Agricolă Comună, precum și pentru aplicarea planului Green Deal (760 de milioane de euro).

– 33,5 miliarde de euro sunt din Pachetul de relansare economică (puțin peste 50% sunt fonduri nerambursabile, granturi, și puțin sub 50% sunt împrumuturi). Astfel, din 33,5 miliarde de euro, 16,8 miliarde de euro sunt granturi și 16,7 miliarde de euro sunt împrumuturi.

Este de semnalat că guvernul încă nu a putut ieși public să indice cum vor fi folosiți banii, surse politice indicând ECONOMICA.NET nici mai mult nici mai puțin că acesta trebuia să fie exclusiv momentul președintelui Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...