Un nou minim istoric: Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la -2,7%

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurlor de consum în ultimul an, a coborât în luna februarie la -2,7%, nou nivel minim istoric, de la -2,1% în ianuarie, după o scădere a preţurilor cu 0,24% faţă de prima lună din 2016, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 07:09
Un nou minim istoric: Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la -2,7%

În ianuarie 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -2,1%.

Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în februarie, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna ianuarie, însă evoluţia a fost diferită de la o categorie de produse la alta.

Astfel, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 0,34% în februarie faţă de luna precedentă, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,27%, iar preţurile serviciilor au scăzut, în medie, cu 1,14%.

În perioada februarie 2015-februarie 2016, preţurile alimentelor au scăzut cu 6,5%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,5%, iar serviciile – cu 0,3%.

În acest interval, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 24% până la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generală de TVA a fost redusă de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Calculele matematice arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral în preţurile de la raft, preţurile alimentelor ar fi trebuit să scadă, în medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft. O ipoteză departe de situaţia reală.

„Datele privind inflaţia pe ianuarie (prima lună după reducerea TVA n.r.) arată că transmisia reducerii TVA în preţuri a fost de sub 40%, adică sub nivelul estimărilor. Asta arată că retailerii au scăzut mai puţin preţurile decât ar arăta calculele pentru că există cerere. Probabil că presiunile inflaţioniste cresc”, a comentat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Comparativ cu ianuarie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la biletele de avion (-4,3%), telefon (-4,2%), energie termică (-2%), ouă (-1,7%), apă-canal-salubrutate (-1,4%) şi combustibili (-1,3%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, faţă de prima lună a anului, la citrice şi alte fructe meridionale (4,45%), cartofi (2,4%) zahăr (1,2%) şi fructe proaspete (1,1%).

Pentru finalul anului 2016, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...