Rata creditelor neperformante din sistemul bancar s-a redus la jumătate, la 11,3%, în iunie 2016 – Dănescu, ARB

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar românesc s-a redus la jumătate faţă de nivelul maxim atins în perioada post-criză şi a ajuns la 11,3% în iunie 2016, potrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 09:32
Rata creditelor neperformante din sistemul bancar s-a redus la jumătate, la 11,3%, în iunie 2016 - Dănescu, ARB

‘Curăţarea bilanţurilor şi schimbarea metodologiei de calcul a creditelor neperformante au condus la reducerea la jumătate a ponderii creditelor neperformante, rata NPL fiind de 11,3% în iunie 2016’, a explicat Dănescu, pentru Agerpres.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rata creditelor neperformante a fost de 13,61%, în 2015, în scădere cu 7,1 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în anul 2014.

În plus, reprezentantul ARB susţine că jumătate dintre creditele neperformante din bilanţurile băncilor sunt generate de companii aflate în insolvenţă.

Totodată, Dănescu a menţionat şi statisticile BNR din care reiese că rata de neperformanţă în cazul IMM-urilor era de 31,5% la finalul anului trecut.

‘Prudenţa manifestată de bănci în creditarea sectorului real al economiei este determinată de disciplina financiară laxă, recurgerea abuzivă a companiilor la procedura de insolvenţă în anumite situaţii, precum şi de constrângerile de finanţare implementate în perioada crizei’, susţine oficialul ARB.

În aceste condiţii, Florin Dănescu este de părere că trebuie căutate soluţii pentru finanţarea IMM-urilor, fie în sensul capitalizării, fie programe care să crească gradul de încredere al partenerilor.

De asemenea, oficialul ARB a menţionat faptul că dobânzile la creditele noi în lei acordate de bănci au scăzut semnificativ în ultima perioadă, la o medie de 3,94% pe an, însă sunt şi companii creditate la dobânzi sub 3% pe an.

Reprezentantul băncilor avertizează că dobânzile se află la minime istorice, însă sunt raportate la indicii din piaţa financiară (ROBOR în cazul creditelor în lei) şi trebuie luat în calcul riscul majorării dobânzilor asupra neperformanţei viitoare a unor credite.

În acelaşi timp, reprezentantul ARB reaminteşte faptul că, în România, creditarea este afectată de lipsa încrederii în contextul numeroaselor iniţiative legislative cu efect pe piaţa financiară adoptate sau aflate în dezbatere publică în prezent.

‘Cel mai important risc sistemic identificat în Raportul asupra Stabilităţii Financiare al BNR din aprilie 2016 a fost riscul unui cadru legal incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar. Acest risc sistemic sever s-a concretizat parţial prin aprobarea Legii dării în plată’, a mai spus Florin Dănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...