Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei este de 10%. La companii e de 24%

Rata creditelor neperformante aferente sectorului populaţiei este de 10%, potrivit datelor BNR. În schimb, un sfert dintre creditele pentru firme sunt neperformant.
Mihai Banita - lun, 21 oct. 2013, 12:49
Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei este de 10%. La companii e de 24%

Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei era de 10% la nivelul lunii mai 2013, potrivit datelor Băncii Naţionale a României din ultimul raport de stabilitate financiară. Cea mai mare parte a creditelor neperformante provine de la finanţările în valută, unde rata NPL este de aproximativ 11%, faţă de 9% la lei. În septembrie 2008, înainte de intrarea României în recesiune, rata NPL în rândul populaţiei era de 2% – chiar 1% în cazul creditelor în valută.

În cazul companiilor, rata NPL era de aproximativ 24% la nivelul lunii august 2013, faţă de sub 10% la nivelul înregistrat în aprilie 2010, structura pe valute fiind echilibrată.

La nivelul întregului portofoliu de credite, rata creditelor neperformante era de 21% în luna august 2013.

RATA NPL POPULAŢIE

După un vârf atins în 2010, rata NPL pentru creditele în lei a scăzut pe parcursul anului 2011 – o explicaţie posibilă este vânzarae creanţelor către firme specializate.

RATA NPL COMPANII


Potrivit BNR, cea mai importantă influenţă în creşterea NPL vine din scăderea soldului creditelor, ceea ce face ca rata să crească în termeni procentuali. De asemenea, disciplina de credit sa fost afectată şi de numărul în creştere al insolvenţelor, o parte dintre aceste proceduri fiind abuzive, înlesnite de legislaţie, în opinia BNR.

„(…) în perioada 2009 – august 2013, numărul anual al companiilor nou înfiinţate este, în medie, de 150 de ori mai mare decât numărul companiilor nou intrate în insolvenţă sau în faliment. Este posibil ca firmele intrate în insolvență să fi lăsat pasivele pe seama creditorilor și să fi mutat activele pe firme noi, susceptibile a proceda de o manieră similară atunci când ajung în impas financiar”, se arată în Raport, fără ca BNR să prezinte şi alte date în acest sens.

Banca centrală spune că 73% din volumul total al creditelor neperformante înregistrează restanţe de peste un an de zile, în cazul companiilor.

Rata NPL reprezintă expunerea brută aferentă creditelor nebancare şi dobânzilor aferente, restante
de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor raportată la totalul creditelor şi dobânzilor clasificate aferente clientelei nebancare, exclusiv elementele în afara bilanţului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Peste 5.000 de europeni au înmatriculat în octombrie câte un model Dacia Spring, modelul urcând astfel până pe locul ...
Studiu al Comisiei Europene: Ce pot conține, de fapt, cele mai folosite condimente
Studiu al Comisiei Europene: Ce pot conține, de fapt, cele mai folosite condimente
Un studiu realizat de centrul de cercetare al Comisiei Europene-Joint Research Centre (JRC)- în 21 de state europene, inclusiv ...
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – Dima, Tavex Group
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – ...
Pandemia Covid 19 a afectat puternic piaţa schimburilor valutare din România. Cu toate acestea, apropierea Sărbătorilor ...