Fuga de Bursă: Rata de abandon a firmelor de pe Rasdaq este de peste 66%, deocamdată

Acţionarii a 40 dintre cele 60 de companii de pe piaţa Rasdaq, în curs de desfiinţare, au decis părăsirea definitivă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Numai patru companii au optat pentru piaţa principală a BVB, dar nu dintre cele mai mari. Restul companiilor vor rămâne pe piaţa alternativă, unde criteriile de transparenţă sunt mai confortabile. Pe Rasdaq sunt înregistrate 900 de companii.
Adrian N. Ionescu - mie, 21 ian. 2015, 14:55
Fuga de Bursă: Rata de abandon a firmelor de pe Rasdaq este de peste 66%, deocamdată

Societatea de construcţii Napoca (NAPO, care lucrează la aeroportul din Cluj Napoca), Mecanică Fină Bucureşti (MECE,  altădată o mândrie a economiei României, acum specializată în închirierea de proprietăţi), dezvoltatorul imobiliar industrial Mara Com Mixt Arad (MAXT) şi şantierul naval Severnav Drobeta Tr Severin (SEVE, a magnatului Cristian Burci) sunt cele patru companii de pe piaţa Rasdaq care au decis transferul pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alte 16 companii de pe Rasdaq au decis transferul pe piaţa alternativă, unde conducerile lor nu vor fi deranjate de rigori prea aspre de raportare, performanţă şi transparenţă, potrivit oficialilor ASF. Restul de 40 de companii au decis să părăsească bursa definitiv, prin delistare.

Printre companiile fugare se numără companii mai mari şi cu nume mai răsunătoare decât cele care au decis să se mute pe piaţa principală: producătorul de confecţii textile Braiconf  (BRCR), altădată controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu şi Comcereal Prahova, a magnatului Ioan Niculae.

Astfel că,rata de abandon al companiilor de pe Rasdaq este de peste 66%, în vreme ce rata de promovare pe piaţa principală este de zece ori mai mica, potrivit statisticilor parţiale de până acum. Şi nu este sigur dacă toate cele patru candidate la piaţa principală a BVB vor fi şi acceptate. Oficialii BVB au avertizat deja că nu vor accepta automat orice candidatură, ci se vor uita şi la perspectiva ca acţiunile respective să aducă şi un plus de performanţă Bursei măsurabilă în volume de tranzacţii mari.

Condiţiile generale pentru admiterea pe „piaţa reglementată” se referă la proporţia de acţiuni aflate în circulaţie liberă (free float – netezaurizate de acţionari majoritari sau semnificativi legaţi de companiei) şi la mărimea capitalurilor proprii ale companiei.

Piaţa reglementată” este termenul oficial pentru piaţa principală a BVB, dar nici ceea ce nu înseamnă că alte pieţe administrate de BVB S.A. nu ar fi reglementate, ci doar că rigorile de acces la… şi menţinere pe pieţele respective sunt mai puţin severe.

Pentru segmentul de piaţă Premium, capitalizarea free-float-ului trebuie să fie de peste  40 de milioane de euro (media valorii de piaţă a acţiunilor libere). Companiile candidate la segmentul Standard trebuie să aibă un free float de peste 25% şi capitalurile proprii din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea anticipată de peste un milion de euro.

Severnav, de pildă, a decis deja ca, dacă nu va fi primită pe piaţa reglementată, să rămână pe piaţa alternativă.

Majoritatea celor 910 companii de pe Rasdaq îşi vor ţine în februarie adunările generale ale acţionarilor care le vor decide soarta.

Patronii Albalact (ALBZ) şi Armax Mediaş deja cochetează cu piaţa reglementată, dar Ovidiu Tender nu era sigur că va aduce Prospecţiuni la cota BVB.

Despre alte potenţiale candidate citeşte şi în:

Vedetele aşteptate să urce din Rasdaq pe piaţa principală. Ce spun patronii lor

…şi în:

O mică parte din companiile de pe Rasdaq, eligibile pentru Bursă, vor alege această opţiune, cred brokerii

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...