BNR ar putea reduce dobânda-cheie la 2,5% în ianuarie, datorită inflaţiei mici – Erste Group Research

A devenit foarte probabilă scăderea ratei dobânzii cheie a BNR până la 2,5%, în şedinţa de politică monetară din ianuarie, potrivit Erste Group Research. "Schimbările politice pot duce la cele mai importante evoluţii (ale pieţelor, n.r.) în 2015", mai spun cei de la Erste.
Adrian N. Ionescu - lun, 15 dec. 2014, 22:03
BNR ar putea reduce dobânda-cheie la 2,5% în ianuarie, datorită inflaţiei mici - Erste Group Research

Scăderea inflației în noiembrie „a surprins (…), prețurile la produsele alimentare înregistrând o cădere bruscă neașteptată”, scrie Erste Group Research, în cel mai recent raport despre România.

Rata anuală a inflației a încetinit până la un minim de 1,26%, “iar acum pare să lâncezească sub marginea inferioară a benzii țintite de banca centrală (1,5%)”.

„Decizia de reducere a ratei cheie a dobânzii BNR până la 2,5%, pare mai probabilă la următoarea şedinţă de politică monetară, programată pentru începutul lunii ianuarie”, estimează Erste Group REsearch.

Discuţiile dintre guvernul neremaniat şi FMI s-au încheiat cu acorduri verbale, care urmează să capate certificarea formală luna viitoare, dacă nu va răbufni  neliniştea mocnită de pe scena politică.

După câteva zile de negocieri între guvernul român și o echipă comună de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, s-a convenit asupra deficitului bugetar 2015, de 1,8% din PIB în termeni cash (13 miliarde de lei), ceea ce corespunde la 1,2% din PIB conform metodologiei ESA (creșterea cheltuielilor de apărare nu este încă inclus în deficitul cash). Premierul Victor Ponta a asigurat publicul că nici un impozit suplimentar va fi perceput în 2015. Următoarea misiune de evaluare a FMI / UE urmează să vină la București la sfârșitul lunii ianuarie 2015.

Pe de altă parte, „susţinerea  actualului guvern de centru-stânga de către o majoritate parlamentară fragilă „ar putea fi slăbită și mai mult de dezertările dintr-un  PSD care își pierde popularitatea. Prima verificarea ar putea veni în primăvară, când opoziția intenționează să declanșeze un vot de încredere în Parlament. Între timp, Partidul Social-Democrat va trebui să găsească modalități de a-şi recâştiga credibilitatea și în urma acuzațiilor scandal de corupție pentru care unii dintre membrii săi de top sunt investigaţi”, scrie Erste Group Rerearch.

Te-ar mai putea interesa și
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, cei mai mari producători de plante modificate genet. Producția locală......
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...