BNR ar putea reduce dobânda-cheie la 2,5% în ianuarie, datorită inflaţiei mici – Erste Group Research

A devenit foarte probabilă scăderea ratei dobânzii cheie a BNR până la 2,5%, în şedinţa de politică monetară din ianuarie, potrivit Erste Group Research. "Schimbările politice pot duce la cele mai importante evoluţii (ale pieţelor, n.r.) în 2015", mai spun cei de la Erste.
Adrian N. Ionescu - lun, 15 dec. 2014, 22:03
BNR ar putea reduce dobânda-cheie la 2,5% în ianuarie, datorită inflaţiei mici - Erste Group Research

Scăderea inflației în noiembrie „a surprins (…), prețurile la produsele alimentare înregistrând o cădere bruscă neașteptată”, scrie Erste Group Research, în cel mai recent raport despre România.

Rata anuală a inflației a încetinit până la un minim de 1,26%, “iar acum pare să lâncezească sub marginea inferioară a benzii țintite de banca centrală (1,5%)”.

„Decizia de reducere a ratei cheie a dobânzii BNR până la 2,5%, pare mai probabilă la următoarea şedinţă de politică monetară, programată pentru începutul lunii ianuarie”, estimează Erste Group REsearch.

Discuţiile dintre guvernul neremaniat şi FMI s-au încheiat cu acorduri verbale, care urmează să capate certificarea formală luna viitoare, dacă nu va răbufni  neliniştea mocnită de pe scena politică.

După câteva zile de negocieri între guvernul român și o echipă comună de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, s-a convenit asupra deficitului bugetar 2015, de 1,8% din PIB în termeni cash (13 miliarde de lei), ceea ce corespunde la 1,2% din PIB conform metodologiei ESA (creșterea cheltuielilor de apărare nu este încă inclus în deficitul cash). Premierul Victor Ponta a asigurat publicul că nici un impozit suplimentar va fi perceput în 2015. Următoarea misiune de evaluare a FMI / UE urmează să vină la București la sfârșitul lunii ianuarie 2015.

Pe de altă parte, „susţinerea  actualului guvern de centru-stânga de către o majoritate parlamentară fragilă „ar putea fi slăbită și mai mult de dezertările dintr-un  PSD care își pierde popularitatea. Prima verificarea ar putea veni în primăvară, când opoziția intenționează să declanșeze un vot de încredere în Parlament. Între timp, Partidul Social-Democrat va trebui să găsească modalități de a-şi recâştiga credibilitatea și în urma acuzațiilor scandal de corupție pentru care unii dintre membrii săi de top sunt investigaţi”, scrie Erste Group Rerearch.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...