Rata inflaţiei a crescut la 5,97% în ianuarie

Inflaţia a crescut în ianuarie cu 1,34% faţă de ultima lună a anului trecut. Inflaţia anuală a ajuns la 5,97%.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 08:12
Rata inflaţiei a crescut la 5,97% în ianuarie

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (februarie 2012 – ianuarie 2013) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2011 – ianuarie 2012) determinată pe baza IPC este de 3.6%.

În luna ianuarie 2013 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 2,0% în timp ce, tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%.

Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, după ce în decembrie preţurile de consum au crescut cu 0,6% faţă de noiembrie.

Astfel, în ianuarie faţă de luna anterioară preţurile mărfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%.

În ceea ce priveşte alimentele, cele mai mari majorări de preţ au fost înregistrate la cartofi şi fructe proaspete – 8,84%, respectiv 4,61%.

Preţurile mărfurilor nealimentare au fost influenţate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, şi a ţigărilor, cu 3,56%.

„Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (februarie 2012 – ianuarie 2013) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2011 – ianuarie 2012) determinată pe baza IPC este de 3,6%”, arată INS, într-un comunicat.

Statistica nontează că începând cu ianuarie 2013 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul inflaţiei sunt obţinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2011 şi că se observă, comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare, însoţită de o uşoară scădere la mărfurile nealimentare şi servicii.

Proiecţia Băncii Naţionale privind rata inflaţiei în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca apoi să scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

Inflaţia a crescut în decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost puţin sub cea mai recentă prognoză a BNR, de 5,1%.

Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX că BNR a transmis experţilor FMI că estimează ratarea ţintei de inflaţie pentru acest an, din cauza ajustărilor preţurilor administrate, dar depăşirea intervalului vizat va fi mult mai mică decât în 2012.

„BNR a convenit cu FMI o estimare de inflaţie pentru finele acestui an de 3,7%, adică în afara intervalului ţintit, pe motiv că majorarea preţurilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetară fără să afecteze creşterea economică”, au spus sursele citate.

De asemenea, BNR a anunţat FMI că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, nici la lei şi nici la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile de la Plaza
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile ...
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a scos la licitație un contract de 15,5 milioane de lei ...
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
British American Tobacco Global Business Services recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, care au cel mult trei ani ...
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva uigurilor
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva ...
SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat ...