Rata locurilor de muncă vacante în trimestrul IV 2013, în scădere, la 0,74%

Rata locurilor de muncă vacante în trimestrul IV din 2013 a fost de 0,74%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), date vineri publicităţii.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 09:31
Rata locurilor de muncă vacante în trimestrul IV 2013, în scădere, la 0,74%

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,19 puncte procentuale.

În T4 2013, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 31.400, în scădere cu 1.600 de locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 8.200.

În trimestrul IV 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), respectiv în administraţia publică (2,65%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,04%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,16%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (8.800 de locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,85%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6.400 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 3.400 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 de locuri vacante în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul locurilor de muncă vacante în industria extractivă (20 de locuri vacante), respectiv în tranzacţii imobiliare (100 de locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în T4 2013 cele mai semnificative scăderi în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (0,17 puncte procentuale), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,16 puncte procentuale), respectiv în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (0,15 puncte procentuale).

În administraţia publică şi în tranzacţii imobiliare s-au înregistrat cele mai importante creşteri ale indicatorului, cu 0,52 puncte procentuale şi, respectiv, 0,15 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în activităţile aferente industriei prelucrătoare ( cu 1.700 de locuri vacante), respectiv în cele de comerţ (600 de locuri vacante), iar activităţile economice care au cunoscut creşteri mai importante au fost cele de administraţie publică (1.200 de locuri vacante) şi de servicii administrative şi servicii suport (200 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice, cele mai accentuate au fost în alte activităţi de servicii (2,49 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (1,39 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai importantă diminuare s-au aflat activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,43 puncte procentuale).

Acelaşi trend ascendent a fost urmat şi în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri fiind înregistrate în administraţia publică (3.400 de locuri vacante), învăţământ (1.700 de locuri vacante), respectiv în industria prelucrătoare (1.600 de locuri vacante), iar în sănătate şi asistenţa socială a fost cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat (1.200 de locuri vacante).

Pe grupe majore de ocupaţii, în trimestrul IV 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,16%, respectiv 10.700 de locuri vacante), de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,80%, respectiv 4.200 de locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,74%, respectiv 4.100 de locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,40%), iar numărul locurilor de muncă vacante a fost cel mai scăzut în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (100 de locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în T4 2013, cele mai semnificative scăderi atât în ceea ce priveşte rata, cât şi locurile de muncă vacante, s-au regăsit în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente) – grupa majoră 8 (0,19 puncte procentuale, respectiv 1.100 de locuri vacante), respectiv de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,15 puncte procentuale, respectiv 900 de locuri vacante).

Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai relevantă creştere în ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,11 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante în cele de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (600 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, în T4 2013, cea mai importantă creştere atât în ceea ce priveşte rata, cât şi locurile de muncă vacante, s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,51 puncte procentuale, respectiv 4.800 de locuri vacante).

Uşoare diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,05 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,02 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, singura scădere s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (100 de locuri vacante).

Te-ar mai putea interesa și
Poliția de Frontieră organizează concursuri pentru ocuparea a 500 de posturi
Poliția de Frontieră organizează concursuri pentru ocuparea a 500 de posturi
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat, vineri, că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea, prin încadrare directă, a 500 posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie de......
A fost făcut primul pas în reglementarea pieței cripto din Uniunea Europeană. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord
A fost făcut primul pas în reglementarea pieței cripto din Uniunea Europeană. Consiliul și Parlamentul European au ajuns ...
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns, joi, la un acord provizoriu cu privire la propunerea ...
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Constructorul auto francez Renault a anunţat joi că va investi două miliarde de reais (377,12 milioane de dolari) în ...
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Constructorul aeronautic european Airbus a confirmat vineri că a semnat acorduri cu patru companii aeriene chineze care ...