Rata șomajului din Marea Britanie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani în trimestrul patru din 2020, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, transmit BBC şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - mar, 23 feb. 2021, 17:00
Rata șomajului din Marea Britanie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a urcat la 5,1%, de la 5%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din primul trimestru din 2016.

Pe statele de plată ale companiilor erau în ianuarie cu 726.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, în special tineri sub 25 de ani, arată datele ONS. Comparativ cu decembrie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 83.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel relativ redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă. Ianuarie 2021 a fost a doua lună consecutivă de creştere a numărului angajaţilor şi s-a înregistrat cel mai semnificativ avans din ianuarie 2015.

Schema de sprijinire a locurilor de muncă reprezintă cea mai scumpă măsură de sprijin economic adoptată în Marea Britanie, iar până la expirarea programului, în 30 aprilie, costurile sunt estimate la 70 miliarde de lire sterline (98 miliarde de dolari). În prezent, aproximativ 1,9 milioane de angajaţi sunt în această schemă.

„Perspectivele economiei britanice devin mai clare şi, cu sprijinul continuu al Ministerului de Finanţe, este posibil ca prognoza Băncii Angliei privind un nivel al şomajului de 7,75% să se dovedească prea pesimistă”, a apreciat Jon Hudson, manager de fond la Premier Miton.

Numărul locurilor de muncă vacante în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021 era cu 26% mai redus decât în urmă cu un an, un declin mai redus decât cel de aproape 60% înregistrat în vara lui 2020.

Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din 2008. Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4,7% în trimestrul patru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.

În perioada octombrie – decembrie 2020, numărul şomerilor a atins 1,74 milioane, în creştere cu 454.000 faţă de trimestrul patru din 2019.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că speră la o revenire la o viaţă aproape normală până la sfârşitul lui iunie în Anglia, cu prilejul prezentării strategiei sale de ieşire din izolare care se vrea „prudentă”, dar „ireversibilă” şi care va începe prin redeschiderea şcolilor la începutul lui martie.

Începând cu 29 martie, consemnul de a rămâne la domiciliu va fi ridicat şi reuniunile în exterior, limitate la şase persoane sau două gospodării diferite, vor fi autorizate.

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, pub-urile (dar numai în exterior) şi muzeele vor trebui în schimb să aştepte până la 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile şi restaurantele (în interior) vor urma pe 17 mai, dată de la care membri din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

Guvernul şi-a bazat strategia de ieşire din criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie, care este la apogeu. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, şi până la jumătatea lui aprilie toţi cei de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinaţi măcar cu o singură doză.

Guvernul a promis că toţi adulţii vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul lui iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...