Rata şomajului din Germania a atins un nivel minim record

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în martie pentru a şasea lună consecutiv, în timp ce rata şomajului a atins un nivel minim record, în condiţiile în care companiile şi investitorii au devenit mai încrezători că prima economie europeană va continua să crească, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 10:51
Rata şomajului din Germania a atins un nivel minim record

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat marţi că numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna aceasta cu 15.000, până la cifra ajustată de 2,798 milioane de persoane, cel mai redus nivel din 1990. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere cu 12.000 de persoane. De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut la 6,4%, cel mai redus nivel de după Reunificare, în 1990.

‘Piaţa forţei de muncă a revenit la o creştere deplină la începutul acestui an’, a apreciat economistul Christian Schulz de la Berenberg.

Şi salariile reale în Germania au înregistrat, în 2014, cel mai ridicat ritm de creştere de la publicarea acestor date, în 2008. Anul trecut, salariile reale au crescut cu 1,7%, a anunţat săptămâna trecută Oficiul Federal de Statistică (Destatis), revizuind în creştere estimarea preliminară, cu 0,1 puncte procentuale. În 2013, salariile reale în Germania au scăzut cu 0,1%.

În 2014, un angajat cu contract de muncă din Germania a câştigat în medie 46.575 euro înainte de taxe, incluzând plăţile speciale, arată datele oficiale.

Cele mai mari salarii au fost acordate angajaţilor din sectorul bancar, al asigurărilor, IT şi furnizorilor de energie.

Salariile nominale au urcat cu 2,6% în 2014, comparativ cu 2013, un ritm de creştere mai rapid decât al preţurilor de consum, care au înregistrat un avans de 0,9%.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...