Rata şomajului din Germania a crescut neaşteptat în septembrie

Numărul de şomeri din Germania a crescut neaşteptat pentru a doua lună consecutiv, pe fondul încetinirii ritmului de creştere al celei mai mari economii europene şi al riscurilor provocate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 12:07
Rata şomajului din Germania a crescut neaşteptat în septembrie

Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia Federală pentru Muncă, în septembrie numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 12.000, până la 2,92 milioane persoane. Economiştii intervievaţi de Bloomberg News se aşteptau la o scădere cu 2.000 a numărului de şomeri. Rata ajustată a şomajului a rămas neschimbată la 6,7%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

‘Încetinirea economiei provocată de criza din Ucraina şi de alte riscuri geopolitice va afecta probabil temporar piaţa forţei de muncă. Totuşi, nivelul şomajului a scăzut la un nivel la care companiilor le este greu să găsească persoane calificate şi prin urmare trebuie să apeleze la rezerve sau la muncitori de peste hotare’, a apreciat economistul Christian Schulz, de la Berenberg Bank în Londra.

Numărul şomerilor din vestul Germaniei a urcat cu aproape 13.000 în timp ce în est s-a menţinut aproape nemodificat, arată datele publicate de Agenţia Federală pentru Muncă. Nivelul şomajului în Germania contrastează cu nivelul aproape record din zona euro, unde rata şomajului era de 11,5% în luna august.

Compania medicală Boehringer Ingelheim GmbH vrea să concedieze 1.000 de angajaţi în Germania, a anunţat recent publicaţia ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’, în timp ce operatorul de telefonie Deutsche Telekom AG va concedia sute de persoane, conform revistei Manager ‘Magazin’.

Încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugerează că îngrijorările cu privire la criza din Ucraina şi impactul sancţiunilor împotriva Rusiei îşi fac resimţite efectele în Consiliile de Administraţie ale firmele din cea mai mare economie europeană.

Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o scădere peste aşteptări, până la 104,7 puncte în septembrie, de la 106,3 puncte în august, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o scădere până la 105,8 puncte. Este cel mai redus nivel din aprilie 2013. Companiile germane se tem că economia germană va fi afectată de criza din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei.

În toate sectoarele economiei se înregistrează o înrăutăţire a încrederii, avertizează Ifo. Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...