Rata şomajului din Germania a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

Rata şomajului în Germania a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, pe măsură ce încrederea în cea mai mare economie europeană s-a consolidat, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 12:20
Rata şomajului din Germania a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

Potrivit cifrelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia Federală pentru Muncă, numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 14.000, până la 2,914 milioane de persoane. Economiştii se aşteptau la o scădere cu 10.000 a numărului de şomeri. În schimb, rata şomajului a rămas neschimbată, la 6,8%, în apropiere de cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

În februarie, încrederea mediului de afaceri a atins cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani şi jumătate, pe măsură ce companiile profită de pe urma revenirii treptate a zonei euro şi a întăririi cererii interne.

‘Piaţa forţei de muncă din Germania rămâne robustă şi beneficiază de recenta accelerare a activităţii economice. Piaţa muncii va rămâne un factor care va sprijini consumul, chiar dacă creşterea numărului de angajaţi nu se va accelera considerabil în viitorul apropiat’, a apreciat analistul Annalisa Piazza, de la Newedge Group în Londra.

Germania, cea mai mare economie europeană, înregistrează o rată a şomajului relativ redusă comparativ cu multe dintre statele din zona euro. Potrivit Eurostat, în luna decembrie 2013 rata şomajului în zona euro a rămas la 12%, iar Austria şi Germania aveau cel mai scăzut şomaj din zona euro.

Exporturile au impulsionat creşterea PIB-ului Germaniei cu 0,4% în trimestrul patru din 2013, deşi cererea pe plan intern a scăzut, accentuând temerile potrivit cărora cea mai mare economie a Europei depinde prea mult de comerţul exterior.

Conform datelor furnizate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), exporturile au reprezentat 1,1 puncte procentuale din PIB-ul Germaniei în trimestrul patru din 2013, iar cererea pe plan intern a scăzut cu 0,7 puncte procentuale. Investiţiile de capital au crescut semnificativ, cheltuielile publice au stagnat, iar consumul privat a scăzut. Însă, economiştii se aşteaptă la redresarea cererii pe plan intern în 2014.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,3% în trimestrul patru din 2013.

Autorităţile de la Berlin şi-au îmbunătăţit recent estimările privind ritmul de creştere ce va fi înregistrat anul acesta şi anul următor de cea mai mare economie europeană, o veste bună de care ar putea profita întreaga Europă.

În noul său raport economic anual, guvernul german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,8% în 2014, faţă de o creştere de 1,7%, cât preconiza în toamna anului trecut, dezvăluind că în 2015 se aşteaptă la un avans de 2%. Dacă aceste estimări se vor confirma, ar fi vorba de o accelerare netă a ritmului de creştere, după un avans de 0,4% în 2013 şi o creştere de 0,7% în 2012.

Conform acestor prognoze, Germania va continua să înregistreze performanţe mai bune decât media zonei euro. Banca Central Europeană estimează că, în 2014, zona euro va înregistra o creştere de 1,2%.

Criticii susţin că Germania trebuie să stimuleze cererea internă pentru a-şi ajuta partenerii europeni, în loc să se bazeze în principal pe propriile sale exporturi pentru creştere economică. În schimb, Berlinul susţine că excedentul său comercial, care în 2013 a atins un nou nivel record, reflectă competitivitatea firmelor germane.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...