Rata şomajului din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani în trimestrul trei din 2020, în linie cu estimările, iar concedierile au ajuns la un nivel record, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, transmit BBC şi Reuters.
Economica.net - mar, 10 nov. 2020, 08:11
Rata şomajului din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada iulie-septembrie 2020, rata şomajului a urcat la 4,8%, de la 4,5%, iar numărul celor disponibilizaţi a ajuns la nivelul record de 314.000, cu 181.000 mai mult decât în trimestrul doi din 2020.

Firmele au majorat numărul angajaţilor disponibilizaţi, anticipând sfârşitul schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care iniţial urma să se încheie în decembrie, dar a fost prelungită până la 31 martie 2021.

În trimestrul trei din 2020, numărul şomerilor a crescut cu 243.000, cel mai semnificativ avans din mai 2009, când Regatul Unit era puternic afectat criza financiară globală.

De asemenea datele OND arată o scădere semnificativă, cu 174.000, a numărului de angajaţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, la nivelul scăzut record de 3,52 milioane. În trimestrul trei din 2020, numărul de angajaţi a scăzut cu 164.000, mult peste previziunile analiştilor, de 148.000.

„Pandemia continuă să provoace turbulenţe pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie. În această toamnă, angajatorii au luat decizii dificile privind menţinerea locurilor de muncă, în condiţiile în care sprijinul guvernamental părea că se reduce. Extinderea până în martie 2021 a schemei de sprijinire a locurilor de muncă este binevenită, deoarece oferă certitudine privind evoluţiile pe piaţa muncii”, a apreciat Tej Parikh, economist şef la Institute of Directors.

Recent, Banca Angliei previziona că până la finalul anului rata şomajului va ajunge la 6,3% şi la aproape 8% în trimestrul doi din 2021.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat săptămâna trecută extinderea până în martie 2021 a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie în decembrie, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor.

Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede că Executivul va plăti până la 80% din salariul fiecărui angajat, cu o limită de 2.500 de lire sterline (3.272 dolari) pe lună, dacă lucrează pentru companii care au fost forţate să se închidă temporar.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...