Rata şomajului a scăzut în trimestrul al treilea la 6,5%

Rata şomajului a ajuns, în România, la 6,5%, în trimestrul III din acest an, în scădere cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 19 dec. 2014, 08:10
Rata şomajului a scăzut în trimestrul al treilea la 6,5%

Potrivit statisticii, în intervalul iulie-septembrie 2014, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 62,6% (+1,4 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior), în timp ce rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 67,2%, la o distanţă de 2,8 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. De asemenea, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) s-a situat la 25%.

La nivelul perioadei analizate, populaţia activă a României era de 9,437 milioane de persoane, din care 8,822 milioane de persoane erau ocupate şi 615.000 erau şomeri.

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la o mie persoane ocupate) a fost de 1256‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1626‰), precum şi pentru cele din mediul urban (1265‰). Totodată, rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 67,1%.

Conform datelor INS, în trimestrul III 2014, gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (70,2% faţă de 54,9% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (63,9% faţă de 61,6% în mediul urban).

Rata şomajului, în trimestrul III a.c., a fost de 6,5%, în scădere faţă de trimestrul anterior, când s-a situat la 6,7%. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,6 puncte procentuale (6,8% pentru bărbaţi faţă de 6,2% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 3 puncte procentuale (7,9% pentru mediul urban faţă de 4,9% pentru mediul rural).

Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentele Consiliului şi Parlamentului European cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...