Rata şomajului din SUA a scăzut la 4,9% în luna octombrie

Rata şomajului în SUA a scăzut uşor în luna octombrie, până la 4,9%, de la 5% în luna septembrie, arată datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 13:13
Rata şomajului din SUA a scăzut la 4,9% în luna octombrie

De asemenea, luna trecută prima economie a lumii a creat 161.000 de noi locuri de muncă, faţă de 191.000 de noi locuri de muncă create în luna septembrie, cifre revizuite în sus faţă de estimarea iniţială. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 175.000 de noi locuri de muncă precum şi pe reducerea ratei şomajului la 4,9%.

În plus, Departamentul american al Muncii a revizuit în sus şi cifrele privind numărul de noi locuri de muncă create în lunile septembrie (până la 191.000 de la 165.000 cât s-a anunţat iniţial) şi august (până la 176.000 de la 167.000 cât s-a anunţat iniţial). Aceste revizuiri au adăugat număr suplimentar de 44.000 de noi locuri de muncă, ceea ce duce la 176.000 de noi locuiri de muncă create, în medie, în fiecare din ultimele trei luni, un număr suficient pentru a permite ratei şomajului să continue să scadă.

Faptul că angajatorii americani au continuat să creeze un număr solid de locuri de muncă în luna octombrie ar putea convinge Rezerva Federală să majoreze dobânda de bază în luna decembrie. La finalul reuniunii care a avut loc miercuri, comitetul de politică monetară de la Fed a lăsat nemodificat costul creditului dar ‘consideră că argumentele pentru o majorare a ratei dobânzii au continuat să se consolideze’.

Chiar dacă majoritatea analiştilor se aşteaptă ca Banca Centrală a SUA să majoreze dobânda de bază la ultima reuniune din acest an, decizia va depinde de rezultatul alegerilor prezidenţiale de marţea viitoare. Cursa strânsă între candidatul democrat Hillary Clinton şi rivalul republican Donald Trump a agitat pieţele financiare.

‘Alegerile ar putea modifica planurile Fed, în special în cazul în care un rezultat foarte strâns va determina unul sau ambii candidaţi să conteste la tribunal rezultatul scrutinului’, a apreciat Paul Ashworth, economist şef la Capital Economics in Toronto.

Te-ar mai putea interesa și
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de......
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în ...
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...