Rata şomajului la nivel mondial a revenit la valoarea de dinaintea crizei din 2008

Rata şomajului la nivel mondial a scăzut uşor anul trecut, până la 5%, revenind la nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008, însă perspectivele rămân incerte pe fondul riscurilor macroeconomice crescute, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), transmite AFP.
Economica.net - mie, 13 feb. 2019, 17:42
Rata şomajului la nivel mondial a revenit la valoarea de dinaintea crizei din 2008

În 2018, la nivel mondial erau 172 de milioane de şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de 5%, faţă de 5,1% în 2017, se arată în raportul anual publicat miercuri de ILO, o organizaţie care depinde de ONU. „Este remarcabil că a fost nevoie de un singur an pentru ca rata mondială a şomajului să crească de la 5% în 2008 la 5,6% în 2009, în timp ce pentru revenirea la nivelul de dinainte crizei financiare a fost nevoie de nouă ani”, subliniază ILO.

Potrivit prognozelor ILO, rata şomajului la nivel mondial ar urma să se stabilizeze la 4,9% în 2019 şi 2020, dacă economia mondială va reuşi să evite o recesiune majoră.

„Cu toate acestea, prognozele cu privire la rata şomajului sunt foarte incerte, având în vedere riscurile economice, financiare şi geopolitice. Există deja semne de înrăutăţire a perspectivelor economice mondiale, aşa cum o dovedeşte revizuirea în scădere a estimărilor FMI”, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii.

Chiar şi în absenţa unei recesiuni, creşterea populaţiei globului va antrena în mod inevitabil o creştere a numărului de şomeri (până la 173,6 milioane în 2019 şi la 174,3 milioane în 2020), iar piaţa muncii nu va reuşi să îi absoarbă pe toţi noii intraţi.

În raportul său anual, ILO subliniază de asemenea dificila reducere a diferenţei între rata de participare a bărbaţilor (75%) şi cea femeilor (48%), în special în ţările arabe, în Africa de Nord şi Asia de Sud.

„După o perioadă de îmbunătăţire rapidă care a durat până în 2003, progresele pentru reducerea diferenţelor între rata de participare a bărbaţilor şi femeilor au încetinit”, spune ILO.

O altă problemă menţionată în raport este persistenţa muncii informale (nedeclarate), cu două miliarde de muncitori incluşi în această categorie.

„Faptul că ai un loc de muncă nu garantează întotdeauna o viaţă decentă. Dovada, 700 de milioane de persoane trăiesc într-o situaţie de extremă sărăcie sau de sărăcie moderată, chiar dacă au un loc de muncă”, a subliniat directorul Departamentului de cercetare de la ILO, Damian Grimshaw.

În ceea ce priveşte Europa de Est, numărul persoanelor angajate ar urma să scadă cu 0,7% atât în 2019 cât şi în 2020. Cu toate acestea, ILO subliniază că având în vedere că forţa de muncă va scădea într-un ritm mai rapid, cu 1% în perioada 2018-2020, rata şomajului va scădea în intervalul de prognoză, continuând un trend care a început în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...