RATB foloseşte piese de schimb neconforme. Călătorii riscă accidente în orice moment – sindicat

Piesele de schimb folosite de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) nu sunt conforme cu standardele în vigoare, prin urmare călătorii riscă accidente în orice moment, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ion Sticlau, preşedintele Sindicatului Realitatea din cadrul RATB şi vicepreşedinte al Federaţiei Şoferilor din România.
Economica.net - mar, 08 mart. 2016, 10:55
RATB foloseşte piese de schimb neconforme. Călătorii riscă accidente în orice moment - sindicat

Circa 30 de sindicalişti din cadrul RATB au protestat, marţi, în faţa Palatului Parlamentului, faţă de condiţiile de muncă, de lipsa pieselor de schimb şi alte nereguli din interiorul regiei.

‘În cazul autobuzelor, din 1.000 circulă doar 670. La tramvaie, din 475 circulă doar 224, iar, în cazul troleibuzelor, din 214 sunt scoase pe traseu 160. Restul nu pot părăsi bazele din lipsa pieselor de schimb. Nici măcar piesele pe care le folosim la maşinile care sunt în uz nu sunt conforme cu standardele în vigoare, sunt luate de la o maşină la alta şi cârpite de către mecanici. Călătorii riscă astfel accidente în orice moment’, a spus Sticlau.

În plus, potrivit acestuia, maşinile RATB sunt extrem de murdare, întrucât nu există suficient detergent pentru igienizarea lor. ‘Se mătură şi atât. N-aţi văzut cum se lipesc mâinile de bare? Maşinile sunt absolut insalubre’, a susţinut liderul sindical.

El a mai arătat că autobuzele care circulă în Capitală au o vechime de nouă ani, deşi parcul auto ar fi trebuit reînnoit cel puţin la patru ani. ‘De situaţia tramvaielor nici nu mai vorbim, ele sunt deplorabile, abia reuşesc să se mişte pe şine’, a adăugat Sticlau.

La rândul său, Florin Ivan, preşedinte-coordonator al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, a atras atenţia că RATB riscă să rămână fără şoferi, întrucât mulţi sunt atraşi de salariile mai bune din Marea Britanie şi Germania.

‘În ultimele luni, peste 500 de şoferi din 2.400 au plecat în Anglia. Acum au venit firme din Germania care recrutează şoferi, pentru că la ei a fost un val mare de ieşiri la pensie’, a arătat Ivan.

Potrivit liderului sindical, timpul de aşteptare în staţii a unei maşini RATB în Bucureşti este de trei ori mai mare faţă de media europeană. ‘La noi se stă 20 de minute în medie, pe când media în UE nu este mai mare de 7 minute’, a susţinut Ivan.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de tranzacţionare de joi iar valoarea tranzacţiilor a fost de 85,451 milioane de lei (16,846 milioane de......
Congo a încheiat un contract de sponsorizare de 40 de milioane de euro cu clubul de fotbal FC Barcelona
Congo a încheiat un contract de sponsorizare de 40 de milioane de euro cu clubul de fotbal FC Barcelona
Republica Democratică Congo a convenit să achite peste 40 de milioane de euro sub forma unei înţelegeri de sponsorizare ...
Barcelona își va reduce capacitatea de primire a navelor de croazieră
Barcelona își va reduce capacitatea de primire a navelor de croazieră
Municipalitatea din Barcelona a anunţat joi că, până în 2030, îşi va reduce capacitatea de primire a navelor de croazieră, ...
Premieră în Uniunea Europeană. Slovenia le interzice intrarea pe teritoriul său a miniștrilor israelieni de extremă dreapta Itamar Ben Gvir și Bezalel Smotrich
Premieră în Uniunea Europeană. Slovenia le interzice intrarea pe teritoriul său a miniștrilor israelieni de extremă ...
Guvernul sloven a anunţat joi interzicerea intrării pe teritoriul său a doi miniştri israelieni de extremă dreapta, ...