RATB va introduce internet wireless gratuit în autobuze, tramvaie şi troleibuze

RATB va fi împuternicită să demareze proceduri privind instalarea de internet wireless gratuit în autovehicule şi un sistem de informare pentru călători despre traseele mijloacelor de transport în comun şi timpii estimaţi de aşteptare în staţie, după ce două proiecte de hotărâre în acest sens au fost adoptate în şedinţa CGMB de luni.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 14:09
RATB va introduce internet wireless gratuit în autobuze, tramvaie şi troleibuze

Anterior, ordinea de zi a şedinţei fost suplimentată cu aceste două proiecte de hotărâre.

‘O veste bună, în special pentru utilizatorii de internet, mă refer aici în special şi la reţele de socializare, cu votul dumneavoastră de astăzi şi prin propunerea pe care o fac Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va iniţia o procedură prin care atât în autobuze, tramvaie şi troleibuze se va instala internet wireless gratuit pentru călători (…). De asemenea, tot printr-o aplicaţie pe care o va organiza Regia, călătorii vor putea să afle care este timpul de aşteptare pe care trebuie să îl mai parcurgă, precum şi informaţii despre traseul vehiculului pe care doresc să îl ia’, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, înainte ca proiectele să fie supuse votului consilierilor municipali.

În opinia sa, chiar dacă nu cu paşi foarte rapizi, România ajunge în rândul ţărilor civilizate şi al marilor capitale în care călătorii pot să beneficieze de internet gratuit şi pe de altă parte pot afla informaţii concrete despre momentul la care pot să ia un autobuz, troleibuz sau tramvai.

Conform proiectului adoptat de consilierii municipali privind accesul wireless la internet, rezultatele analizei vor fi transmise spre informare şi dezbatere CGMB şi direcţiilor responsabile din aparatul de specialitate al primarului general.

‘Sistemul de acces wireless la internet, care permite căutarea de adrese ale obiectivelor turistice, găsirea traseului optim, postarea unor informaţii şi interacţiunea pe reţele de socializare, verificarea corespondenţei pe e-mail etc., reprezintă facilităţi care în general sunt percepute de cetăţeni drept o componentă a creşterii calităţii serviciului de transport public în orice metropolă europeană. Utilizarea mijloacelor moderne de comunicaţii, cum ar fi dispozitivele de tip smartphone, tablete etc., pe timpul călătoriei, contribuie la creşterea nivelului de informare a călătorului, la percepţia unui timp de călătorie mult mai scurt şi la scăderea stresului zilnic al locuitorilor unei capitale aglomerate, cum este Bucureştiul’, reiese din raportul de specialitate.

Se menţionează că introducerea unei astfel de facilităţi poate contribui la prezentarea unor evenimente culturale, artistice, sportive, la promovarea unor obiective istorice şi de cultură, conducând la îmbunătăţirea imaginii Bucureştiului, dar şi la creşterea numărului de turişti. Conform aceleiaşi surse, o serie de oraşe din România (Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Constanţa) au adoptat deja o astfel de măsură, având ca efect imediat creşterea încasărilor din bilete şi abonamente.

În expunerea de motive, semnată de o serie de consilieri PSD şi ALDE, se menţionează că există solicitări din partea cetăţenilor pentru introducerea de internet wireless, mai ales pentru traseele RATB utilizate preponderent de tineri, din zona instituţiilor de învăţământ sau a zonelor de agrement, dar şi pentru traseele lungi sau cele care asigură legătura cu Aeroportul Henri Coandă.

Potrivit proiectului privind împuternicirea de a analiza posibilitatea implementării unui sistem de informare a călătorilor, rezultatele analizei vor fi transmise spre informare, dezbatere CGMB şi direcţiilor responsabile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general al Bucureştiului.

Conceptul de Smart City include şi transportul public, pentru care, în era tehnologiilor informaţiei şi de telecomunicaţii, deplasarea în oraşele aglomerate nu mai constituie o problemă, obiectiv către care tinde şi Bucureştiul, incluzând Zona Metropolitană, se arată în expunerea de motive a proiectului adoptat.

Implementarea unui sistem informatic inteligent constituie una dintre etapele de început pentru dezvoltarea unui transport public modern şi fiabil ce se bazează pe soluţii Smart.

‘Cu ajutorul acestui sistem, călătorii îşi pot alege ruta convenabilă, adaptată dorinţelor, beneficiind şi de informaţii suplimentare referitoare la timpul estimat de aşteptare până la sosirea vehiculului dorit. Prin cunoaşterea duratelor de aşteptare, călătorii îşi vor putea planifica timpul într-un mod mai eficient. Călătorii pot beneficia de aceste informaţii prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoane mobile de tip smartphone’, mai relevă sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...