RATCA şi ATSR: România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor

România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor, fapt apreciat la nivel european şi internaţional, susţin reprezentanţii Asociaţiei profesionale a Controlorilor de Trafic Aerian - RATCA şi Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România - ATSR din cadrul RA ROMATSA.
Economica.net - sâm, 25 ian. 2014, 15:13
RATCA şi ATSR: România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor

‘Prin reglementările specifice profesiei, toate acţiunile şi activităţile operative sunt continuu monitorizate şi înregistrate, ceea ce garantează că investigaţia tehnică în desfăşurare va avea la dispoziţie elemente reale, nicio încălcare a procedurilor neputând fi ascunsă. În ultimele zile, diferite persoane, cu acces limitat sau deloc la informaţii reale, au făcut multe afirmaţii false, trunchiate şi denaturate. Acestea au căpătat valoare de adevăr doar prin simpla difuzare în mass-media, fără a avea o bază reală, fiind departe de realitate, unele denigratoare şi chiar jignitoare la adresa profesiei de controlor de trafic aerian şi a ROMATSA’, se arată într-un comunicat referitor la accidentul de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 din Munţii Apuseni, din apropierea comunei Horea, judeţul Alba.

În comunicat se oferă două exemple, considerate a fi concludente, în legătură cu informaţii eronate dintre cele vehiculate.

‘Echipamentul ELT (Emergency Locator Transmitter) are scopul de a permite detectarea, localizarea şi identificarea vaselor şi aeronavelor aflate în dificultate. Aceste echipamente pot emite semnale radio pe frecvenţele 121,5 MHz şi 406 MHz. La ora actuala emisia pe frecventa 406 Mhz este mijlocul standard ce permite identificarea locului unui accident aviatic. Această frecvenţă este monitorizată de sistemul satelitar COSPAS-SARSAT care determină poziţia emiţătorului şi o transmite automat punctelor de contact. ROMATSA este punct de contact cu sistemul COSPAS-SARSAT (prin centrul de monitorizare de la Moscova) şi primeşte automat zeci de astfel de mesaje anual. Serviciul de furnizare a informaţiei este gratuit şi nediscriminatoriu, nefiind condiţionat de plata unui abonament’, potrivit comunicatului.

Potrivit RATCA şi ATSR, pentru exemplificare, în 28 decembrie 2013, ROMATSA a primit de la Moscova localizarea unui semnal ELT (406MHz) în zona de responsabilitate. Atunci, ROMATSA a identificat zona, a alertat serviciul responsabil şi acesta a descoperit pe Marea Neagra o ambarcaţiune cu imigranţi aflată în derivă.

‘Din luna februarie 2009 sistemul satelitar COSPAS-SARSAT nu mai monitorizează emisiile pe frecvenţa 121,5 MHz din cauza preciziei slabe de localizare. În cazul accidentului din munţii Apuseni nu s-a recepţionat un semnal pe frecvenţa 406 MHz’, se arată în comunicat.

De asemenea, în ceea ce priveşte ştirea conform căreia cineva de la ROMATSA a sunat la Şcoala de Aviaţie pentru a se opri semnalul ELT deoarece controlorul de trafic este deranjat în cască, comunicatul precizează: ‘Informaţia conformă cu realitatea este aceasta: la patru ore după ce supravieţuitorii accidentului aviatic au fost găsiţi şi emisia prin ELT devenise inutilă, s-a primit la ROMATSA un telefon de la o instituţie cu atribuţiuni în siguranţa aeronautică, care a solicitat oprirea semnalului ELT la cererea piloţilor care zburau în acea zonă’.

Reprezentanţii RATCA şi ATSR solicită ‘presei şi tuturor celor ce se exprimă în mediul public să nu tragă concluzii înaintea finalizării investigaţiilor tehnice’.

‘Considerăm că trebuie să ne comportăm ca într-o ţară europeană civilizată şi să ne abţinem de la declaraţii înainte de terminarea investigaţiilor, pentru a nu prejudicia buna desfăşurare a cercetărilor şi analizelor în curs. (…) Noi, RATCA şi ATSR, respectăm meseriile şi competenţele tuturor celor care se exprimă în mediul public şi solicităm acelaşi respect pentru toţi salariaţii ROMATSA pe care-i reprezentăm, pentru meseriile şi competenţele lor’, se mai spune în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...