1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

UPDATE Decizie crucială pentru România. S&P a dat perspectivă stabilă României

Agenţia de rating Standard&Poor's va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratigului României, cu care a rămas datoare după ce guvernul României a obţinut o amânare e două săptămâni, spun surse din piaţa financiară pentru ECONOMICA.NET.

15 mar, 2019 | | ECONOMICA.net

UPDATE: Standard&Poor's a ales după două săptămâni de aşteptare să acorde României perspectiva stabilă,în loc de negativă, cum se preconiza.

"Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate", a spus cu această ocazie Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

"Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate", precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

 

Standard&Poor's va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratingului României. Agenţia de rating a menţinut ratingul României acum două săptămâni, însă a acceptat să întârzie publicarea perspectivei lui, la insistenţa guvernului României, care, în aşteptarea unei perspective negative, a prmis rezolvarea unor probleme apărute în controversata OUG 114/2018.

Principala problemă era că Ordonanţa 114 ar fi afectat negativ piaţa bancară, cea a energiei şi cea a comunicaţiilor.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat zilele trecute că raportul final al agenţiei de rating Standard & Poor's  va avea o concluzie foarte bună pentru România deşi să nu ai aproape un trimestru un buget aprobat îţi creează probleme în piaţa externă.

În data de 2 martie, agenţia Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3" şi a anunţat că perspectiva asociată calificativelor va fi anunţată în două săptămâni.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a trimis o scrisoare agenţiei de rating Standard&Poor's în care o asigură că va înlocui impozitul cu componentă ROBOR din OUG 114/2018 cu o taxă fixă pe anumite active ale băncilor.

Ministrul a sugerat în scrisoare că a luat la cunoştinţă îngrijorările companiei de rating vizavi de "taxa pe lăcomie" din controversata OUG 114/2018.

El mai scrie că va înlocui impozitul pe activele bancare, cu componentă ROBOR, cu o taxă anuală fixă care va varia funcţie de anumite active. Nu detaliază, în schimb, ministrul menţionează că "anumite active vor fi scoase din baya de calcul a taxei.

S&P a confirmat recent ratingul datoriilor României, însă a acceptat, la rugămintea guvernului, să amâne publicarea unei perspectivei. Argumentul a fost că prevederile OUG 114 sunt în curs de modificare.

OUG 114 introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații. Pe parte de bănci, aşa-numita "taxă pe lacomie", va fi aplicata, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecarui trimestru, pentru bancile a caror ROBOR mediu trimestrial depaseste pragul de referinta de 2%, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. OUG este în vigoare acum.

 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO