UPDATE Decizie crucială pentru România. S&P a dat perspectivă stabilă României

Agenţia de rating Standard&Poor's va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratigului României, cu care a rămas datoare după ce guvernul României a obţinut o amânare e două săptămâni, spun surse din piaţa financiară pentru ECONOMICA.NET.
Ionut Tudorica - vin, 15 mart. 2019, 12:53
UPDATE Decizie crucială pentru România. S&P a dat perspectivă stabilă României

UPDATE: Standard&Poor’s a ales după două săptămâni de aşteptare să acorde României perspectiva stabilă,în loc de negativă, cum se preconiza.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, a spus cu această ocazie Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

 

Standard&Poor’s va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratingului României. Agenţia de rating a menţinut ratingul României acum două săptămâni, însă a acceptat să întârzie publicarea perspectivei lui, la insistenţa guvernului României, care, în aşteptarea unei perspective negative, a prmis rezolvarea unor probleme apărute în controversata OUG 114/2018.

Principala problemă era că Ordonanţa 114 ar fi afectat negativ piaţa bancară, cea a energiei şi cea a comunicaţiilor.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat zilele trecute că raportul final al agenţiei de rating Standard & Poor’s  va avea o concluzie foarte bună pentru România deşi să nu ai aproape un trimestru un buget aprobat îţi creează probleme în piaţa externă.

În data de 2 martie, agenţia Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3” şi a anunţat că perspectiva asociată calificativelor va fi anunţată în două săptămâni.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a trimis o scrisoare agenţiei de rating Standard&Poor’s în care o asigură că va înlocui impozitul cu componentă ROBOR din OUG 114/2018 cu o taxă fixă pe anumite active ale băncilor.

Ministrul a sugerat în scrisoare că a luat la cunoştinţă îngrijorările companiei de rating vizavi de „taxa pe lăcomie” din controversata OUG 114/2018.

El mai scrie că va înlocui impozitul pe activele bancare, cu componentă ROBOR, cu o taxă anuală fixă care va varia funcţie de anumite active. Nu detaliază, în schimb, ministrul menţionează că „anumite active vor fi scoase din baya de calcul a taxei.

S&P a confirmat recent ratingul datoriilor României, însă a acceptat, la rugămintea guvernului, să amâne publicarea unei perspectivei. Argumentul a fost că prevederile OUG 114 sunt în curs de modificare.

OUG 114 introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații. Pe parte de bănci, aşa-numita „taxă pe lacomie”, va fi aplicata, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecarui trimestru, pentru bancile a caror ROBOR mediu trimestrial depaseste pragul de referinta de 2%, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. OUG este în vigoare acum.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...