Ratingul Bulgariei retrogradat la „junk” de S&P din cauza problemelor din sistemul bancar

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Bulgariei la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii), din cauza slăbiciunii sistemului bancar care a obligat Guvernul să intervină, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 18:34
Ratingul Bulgariei retrogradat la

Agenţia a revizuit în scădere, de la „BBB minus” la „BB plus”, cu perspectivă stabilă, ratingul Bulgariei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Indonezie şi al Polineziei Franceze. „BBB minus” era primul rating din categoria „investment grade”, recomandat pentru investiţii.

Agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody”s Investors Service atribuie Bulgariei un rating din categoria „investment grade”.

„Deflaţia persistentă şi datoria masivă a sectorului privat reprezintă riscuri la adresa viitoarei creşteri economice a ţării, a stabilităţii financiare şi a veniturilor bugetare. Perspectiva stabilă echilibrează riscurile cauzate de vulnerabilităţile din sistemul financiar comparativ cu nivelul scăzut al datoriei guvernamentale, se arată în comunicatul S&P.

Economia celui mai sărac membru al UE este sub presiune din cauza turbulenţelor politice care au dus la numirea a cinci guverne în doi ani şi după falimentul celei de-a patra bănci a ţării (Corporate Commercial Bank), în iunie. Avansul PIB-ului Bulgariei va încetini anul viitor la 0,8%, de la 1,5% estimat pentru acest an, din cauza consumului scăzut şi a investiţiilor reduse, a anunţat marţi ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

Randamentul obligaţiunilor denominate în euro ale Bulgariei cu scadenţa în 2024 au urcat cu 14 puncte de bază, la 2,817%, după anunţul S&P, fiind cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie.

Datoria publică a Bulgariei se va ridica la 11% din PIB anul acesta, cel mai ridicat nivel din 1997, deoarece Guvernul a fost nevoit să-şi extindă sprijinul faţă de sistemul bulgar, se arată în comunicatul S&P. Agenţia a înrăutăţi prognoza de creştere medie a economiei bulgare în perioada 2014-2017 la 1%, de la aproape 2%.

Guvernul de la Sofia a împrumutat aproximativ două miliarde de leva Fondului de Asigurare a Depozitelor Bancare pentru ca acesta să poată rambursa depozitele garantate de la Corporate Commercial Bank şi, de asemenea, să ofere lichidităţi pentru industria bancară.

Parlamentul bulgar şi-a dat deja acordul pentru un plan vizând obţinerea unei finanţări suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru a acoperi deficitul bugetar în acest an şi a susţine sistemul bancar, după decizia de a declara în insolvenţă Corporate Commercial Bank.

Săptămâna aceasta, Parlamentul de la Sofia a aprobat bugetul pentru 2015, care prevede reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB şi vânzarea de obligaţiuni în valoare de opt miliarde de leva. Noile împrumuturi vor duce datoria publică a Bulgariei până la 24,5 miliarde leva la finele lui 2015, adică echivalentul a 30% din PIB. Chiar şi aşa Bulgaria va rămâne ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai redusă datorie publică.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de pasageri s-a dublat în primele nouă luni din 2022 – INS
Transportul aerian de pasageri s-a dublat în primele nouă luni din 2022 – INS
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 96,9%, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 7,992 milioane pasageri, până la peste 15,738 milioane......
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor, arată datele Institutului Național de Statistică ...
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ ...
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre ...