Ratingul Bulgariei retrogradat la „junk” de S&P din cauza problemelor din sistemul bancar

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Bulgariei la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii), din cauza slăbiciunii sistemului bancar care a obligat Guvernul să intervină, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 18:34
Ratingul Bulgariei retrogradat la

Agenţia a revizuit în scădere, de la „BBB minus” la „BB plus”, cu perspectivă stabilă, ratingul Bulgariei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Indonezie şi al Polineziei Franceze. „BBB minus” era primul rating din categoria „investment grade”, recomandat pentru investiţii.

Agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody”s Investors Service atribuie Bulgariei un rating din categoria „investment grade”.

„Deflaţia persistentă şi datoria masivă a sectorului privat reprezintă riscuri la adresa viitoarei creşteri economice a ţării, a stabilităţii financiare şi a veniturilor bugetare. Perspectiva stabilă echilibrează riscurile cauzate de vulnerabilităţile din sistemul financiar comparativ cu nivelul scăzut al datoriei guvernamentale, se arată în comunicatul S&P.

Economia celui mai sărac membru al UE este sub presiune din cauza turbulenţelor politice care au dus la numirea a cinci guverne în doi ani şi după falimentul celei de-a patra bănci a ţării (Corporate Commercial Bank), în iunie. Avansul PIB-ului Bulgariei va încetini anul viitor la 0,8%, de la 1,5% estimat pentru acest an, din cauza consumului scăzut şi a investiţiilor reduse, a anunţat marţi ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

Randamentul obligaţiunilor denominate în euro ale Bulgariei cu scadenţa în 2024 au urcat cu 14 puncte de bază, la 2,817%, după anunţul S&P, fiind cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie.

Datoria publică a Bulgariei se va ridica la 11% din PIB anul acesta, cel mai ridicat nivel din 1997, deoarece Guvernul a fost nevoit să-şi extindă sprijinul faţă de sistemul bulgar, se arată în comunicatul S&P. Agenţia a înrăutăţi prognoza de creştere medie a economiei bulgare în perioada 2014-2017 la 1%, de la aproape 2%.

Guvernul de la Sofia a împrumutat aproximativ două miliarde de leva Fondului de Asigurare a Depozitelor Bancare pentru ca acesta să poată rambursa depozitele garantate de la Corporate Commercial Bank şi, de asemenea, să ofere lichidităţi pentru industria bancară.

Parlamentul bulgar şi-a dat deja acordul pentru un plan vizând obţinerea unei finanţări suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru a acoperi deficitul bugetar în acest an şi a susţine sistemul bancar, după decizia de a declara în insolvenţă Corporate Commercial Bank.

Săptămâna aceasta, Parlamentul de la Sofia a aprobat bugetul pentru 2015, care prevede reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB şi vânzarea de obligaţiuni în valoare de opt miliarde de leva. Noile împrumuturi vor duce datoria publică a Bulgariei până la 24,5 miliarde leva la finele lui 2015, adică echivalentul a 30% din PIB. Chiar şi aşa Bulgaria va rămâne ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai redusă datorie publică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul în plen va fi miercuri
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul ...
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat ...
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Compania românească Bob Concierge, care a construit un dispozitiv automatizat de vânzare de produse şi servicii pentru ...
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...