1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Ratingurile României, confirmate de Fitch. PIB va creşte cu 4%, în 2016

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a reconfirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la 'BBB minus' şi, respectiv, la 'BBB', perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, transmite Reuters. Fitch estimează că avansul Romaniei în acest an se va situa aproape de 4%.

23 ian, 2016 | Agerpres

De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul obligaţiunilor guvernamentale româneşti pe termen lung în valută şi în monedă locală, la 'BBB minus' şi, respectiv, la 'BBB', iar plafonul de ţară al României la 'BBB plus'. Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la 'F3'.

Ratingul 'BBB minus' este de tip 'investment grade' (recomandat pentru investiţii)

'Ratingurile României sunt sprijinite de perspectivele economice mai robuste, actuala poziţie fiscală mai bună şi indicatorii de guvernanţă mai favorabili decât în alte state cu rating 'BBB'. Totuşi, există riscuri privind măsurile de relaxare fiscală în 2016 - 2017. Nivelul datoriei externe nete mai ridicat decât decât media 'BBB' şi slăbiciunile structurale din economie rămân factori care constrâng moderat calificativele. Situaţia României privind finanţele publice rămâne favorabilă comparativ cu alte state cu rating 'BBB'. Deficitul fiscal a fost de 1,2% din PIB şi nivelul datoriei publice s-a situat de 39,4% din PIB în 2015, comparativ cu o medie a deficitului de 2,7% din PIB şi a un nivel al datoriei de 42,7% din PIB în alte state cu calificativ 'BBB', se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Totuşi, pentru 2016, Fitch este îngrijorată că natura pro-ciclică a noului Cod Fiscal riscă sustenabilitatea fiscală pe termen mediu. Agenţia estimează că reducerile de taxe vor duce la scăderea veniturilor guvernamentale cu 2% din PIB în acest an, ceea ce pune presiune asupra deficitului structural fiscal pe care Ministerul Finanţelor din România îl estimează la 2,7% din PIB în 2016, de la 0,7% din PIB în 2015, şi la 2,9% din PIB în 2017. Aceste proiecţii se bazează pe un deficit ESA de 3% din PIB în 2016 şi, respectiv, de 2,9% din PIB în 2017.

Conform scenariului de bază al Fitch, datoria generală guvernamentală brută ar trebui să rămână sub 45% din PIB pe termen mediu spre lung, în linie cu alte state cu rating 'BBB' şi semnificativ sub media din Uniunea Europeană.

Fitch estimează că avansul Romaniei în acest an se va situa aproape de 4%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO